Milada Ambrožová (* 1928)

Konec války jsem zaspala

• znala rodinu Vítkovu z osady Pohodlí, kterou zatklo gestapo

• v roce 1949 odmaturovala na Obchodní akademii v Prostějově

• v roce 1952 se vdala za Ing. Antonína Ambrože

• v roce 2023 žila v Soběsukách u Plumlova

Její strýc nepřežil Osvětim, ona sama byla svědkem zatčení oblíbeného třídního učitele. Jako mladé sokolky se tajně scházely na samotě v osadě Pohodlí, majitele tamního hostince pana Vítka a jeho syny za pomoc partyzánům zatklo gestapo půl roku před koncem války, starší František byl popravený v Kounicových kolejích.

Milada Ambrožová se narodila 20. ledna 1928 v Plumlově rodičům Františce a Brunovi Filipovým. Vyrůstala s mladší sestrou Drahomírou a přesto, že podle jejích slov rodiče byli tzv. „bezvěrci“, navštěvovala v bývalém klášteře katolickou školku. K tomu pamětnice poznamenává: „Já jsem tam zpívala ty náboženský písničky a oni si mysleli, že budu taky sestřička, ale to se jim nepovedlo, já jsem byla takový rebel.“  Později byl zřízen v plumlovském klášteře sirotčinec a od roku 1953 dětský domov.

Žňový útulek

V období před nacistickou okupací chodila do obecné školy, ráda a dobře se učila a cvičila v Sokole. Osobně se zúčastnila v roce 1938 X. Všesokolského sletu v Praze. Uvádí se, že tehdy Strahov zaznamenal během „světového“ protiválečného sletu svou největší návštěvnost. Účastnilo se ho 348 086 cvičenců a přes 2,3 miliónu diváků. Cvičení se věnovala i v dalších letech, stala se sokolskou náčelnicí a při posledním sletu v roce 1948 měla s kamarádkou na starosti 110 starší žákyň. Popisuje také, jak trávila prázdniny u prarodičů v Kostelci: „Tam jsem s kamarádkou vedla žňový útulek,“ a s úsměvem dodává: „Staraly jsme se ve škole o děti těch, kteří byli na žních, hráli jsme různé hry a nakonec tam chodily snad všechny děti z Kostelce.“

Vražda německých manželů

Nedaleko jejich domu v Plumlově, ve stejné ulici, bydlela rodina německého četníka. Pamětnice jim pravidelně chodila nakupovat: „Ona mně vždycky z okna dala lístek a já jsem ji nikdy neodmítla.“ Někdy v průběhu války byl četník i se svou ženou zavražděný. V kterém roce se tato tragédie stala, si pamětnice nevzpomíná, ale podle jejího vyprávění to bylo v noci z 5. na 6. prosince: „To bylo na Mikuláše a já jsem byla u nich na té mikulášské, a kdybych tam ještě chvilku zůstala, tak bych viděla ty, co je zabili,“ popisuje pamětnice.  Všichni z okolí měli strach, protože gestapo údajně vyhlásilo, že každý třetí muž bude zastřelený: „Stopa naštěstí vedla na letiště, on musel na ně něco vědět, a proto je zabili Němci,“ vysvětluje pamětnice, proč se nakonec nikomu nic nestalo. Tragickou smrt rodičů přežil jen jejich tříletý syn, pro kterého si později přijela babička z Berlína. Bližší okolnosti této události se nepodařilo zjistit.

Za pomoc partyzánům… smrt

Zatýkání během protektorátu se dotklo i manžela tatínkovy sestry Karla Kubína, který nepřežil vyhlazovací tábor v Osvětimi. V té době bylo gestapem odvedeno celkem pět mužů. Jedním z nich byl i její třídní učitel a zatčení, které proběhlo přímo před očima jeho žáků, popisuje slovy: „To vidím jako dnes, měli kožený kabáty a takový klobouky, my jsme běželi k oknu a oni ho tam tak nešetrně do toho auta šoupli, to si pamatuju, on byl hrozně hodný a už se nevrátil.“

Proč byli zatčeni právě tito muži pamětnice neví, ale v té době operovalo na Drahanské vrchovině několik partyzánských skupin a za jakoukoliv pomoc byli zatýkáni jednotlivci i celé rodiny, jak dokládá např. příběh Marie Henzlové. Proto se jeví jako nejpravděpodobnější důvod právě spolupráce s partyzány, kteří si často na bezbranných obyvatelích vesnic pomoc přímo vynucovali. Dříve velmi opěvovaná partyzánská skupina Jermak – Porošin působící v okolí měla na svědomí např. zbytečnou tragédii na konci války v nedaleké obci Vícov. Tehdy, těsně před koncem války, začali z několika domů po odjíždějící koloně německých vojáků nesmyslně střílet partyzáni, přestože měli zákaz takové akce provádět.  Vojáci se vrátili a deset mužů z vesnice odvlekli a u obce Suchý zastřelili a zakopali. O této tragédii se pamětnice ve svém vyprávění také zmínila, ale víc se jí dotkla událost v malé osadě Pohodlí, která je součástí obce Ptení. Rodina Vítkova provozovala na samotě v Pohodlí hostinec, který sloužil jako úkryt pro partyzány ze skupiny Jermak. 9. ledna 1945 byl hostinec přepaden gestapem: „Jako sokolky jsme tam tajně chodily, přes prázdniny jsme bydlely na huře, dělaly výlety, takže jsem Vítkovy moc dobře znala,“ popisuje situaci před zásahem gestapa pamětnice a dodává: „Jednou jsme tam přišly a už Vítek nebyl, oni ho prý pověsili za nohy.“  Z jejího vyprávění vyplývá, že otec ani jeho synové válku nepřežili, ale podle dalších pramenů byli hostinský Vítek i s oběma syny odvlečeni do Kounicových kolejí v Brně, kde byli vyslýcháni. V březnu 1945 byl syn František v Brně popraven, ale pan Vítek s druhým synem se po válce vrátili a nadále provozovali hostinec. Mezi zavražděnými deseti obyvateli Vícova je uvedené také jméno František Vítek, s největší pravděpodobností se jednalo o příbuzného rodiny Vítkovy z Ptení.

„Konec války jsem zaspala,“ vypráví s úsměvem pamětnice a pokračuje: „Já jsem se opalovala na dvoře a mama naše přišla a řekla, ty se tady válíš a zatím skončila válka, tak jsem šla na náměstí oslavovat.“

Svatba z hecu

Po ukončení obecné školy a dalších tříd tzv. měšťanky pamětnice vystudovala Obchodní akademii v Prostějově, kde v roce 1949 odmaturovala. Komunistický převrat v roce 1948 nijak výrazně neprožívali, podle jejích slov byli mladí a šlo to mimo ně.

Pracovala v mlékárně jako účetní a později byla vedoucí oddělení v Oděvním podniku OP Prostějov. Brzy se seznámila se svým budoucím manželem ing. Antonínem Ambrožem a v roce 1952 se vzali v Karlových Varech. K tomu pamětnice poznamenává: „Otec tam byl na léčení a my jsme se tam z hecu vzali, byla to malá svatba, jen rodiče a svědci.“ V roce 1953 se jim narodil syn Antonín a pak i dcera Blanka (1956).

Manžel pracoval v mlékárně a později vstoupil do KSČ (Komunistická strana Československa). Pamětnice se členství ve straně vyhýbala: „Já jsem byla chytrá, mohla jsem být i bez strany, až nebylo vyhnutí, tak jsem vyplnila přihlášku, ale ta se ztratila. Šéf byl dobrý, tak se to ututlalo, ztratila se u jednoho kovanýho komunisty,“ dodává s úsměvem.

Okupace vojsky VS (Varšavská smlouva) v roce 1968 byla pro manžele stejně jako pro většinu obyvatel Československa nepřijatelná, ale aktivně se do dění nezapojovali: „Odsuzovali jsme to, neměli tady co dělat,“ poznamenává pamětnice.

Celý život ráda cvičila, učila se jazyky, ale nejvíc času v posledních letech věnovala hlídání svých čtyř vnoučat. V současné době (2023) žije sama v domově pro seniory v Soběsukách u Plumlova, kde se cítí spokojená: „Když mě sem přijímali, tak jsem řekla, že jsem nesnášenlivá, a tak jsem sama na pokoji a to mně vyhovuje.“  Často vtipné vyprávění zakončila krátkým poselstvím (rok 2021): „Já žádný životní moudro nemám …, aby se měli dobře, aby si vážili toho, že je mír, protože když je ta válka, je potom houby.“

• Witness story in project Stories of 20th Century (Ladislav Oujeský)