Marie Balátová

• "Prosím vás, to bylo asi třetí den a dítě se vzalo s sebou. Nebudeš tam ležet, protože je práce. Nemůžeš ležet, ať to bylo, co to bylo. Dítě se dalo do šátku, tam se hýčkalo. Když to bylo hladové, řvalo to, tak jsi tomu šla dát cucat a pak jsi táhla řádku nebo jsi žala nebo jsi pásla krávu. I tu krávu jsi musela odvrátit od kukuřice, aby ji nesežrala. I to bylo třeba. Některé byly déle."

• "Přišla krůpěj, svítilo sluníčko a ta krůpěj tak letěla, tak zlatá byla. Najednou se zablýsklo a já ten blesk viděla, jak letěl dolů do rokle. Krávy, co se pásly u lesa, vylétly až k nám nahoru. Táta se lekl a utíkal honem dolů. Když jsme tam přišli, tak koně byli jeden sem a druhý tam a děti taky. Že ti koně nepadli na ty děti, já nevím. Děti padly na horní stranu a koně na dolejší. Měla jsem tenkrát čtrnáct let. Oba dva [sourozenci] byli mrtví a táta volal mámu z hrobu: 'Mámo, pojďte mi pomoct!' Protože byly dvě [děti]: bratr Josef a [sestra] Malči."

• 1

Kraslice, 16.03.2024

Třetí den po porodu už jsem musela pracovat na poli

Marie Balátová v 17 letech, Rovensko (Rumunsko)
photo: archiv pamětnice

Marie Balátová, rozená Pražáková, se narodila 10. října 1947 v české vesnici Rovensko v rumunském Banátu. Vyrůstala na odlehlém místě v tradiční rolnické rodině a již od raného věku ji rodiče zapojovali do prací v hospodářství. V místní české škole vychodila čtyři ročníky a poté pracovala v zemědělství svých rodičů. Brzy jí zemřela matka, a jelikož starší sestra sloužila u rumunské rodiny, většina povinností připadala na ni. Po smrti matky našel otec pro své děti náhradní matku, ale vlídný vztah k sobě nacházely stěží. Okolo věku 15 let došlo při polních pracích k tragické nehodě, kdy jejího bratra a sestru zasáhl blesk, oba dva sourozenci navzdory těžkým zraněním přežili, ale odnesli si trvalé následky. Pamětnice se v 60. letech provdala a nadále se svým mužem pracovala v zemědělství. V roce 2000 přijeli s manželem do České republiky na krátkou návštěvu za svojí rodinou, nakonec se zde rozhodli zůstat a zřídili si tu trvalé bydliště. V době natáčení (duben 2024) žila pamětnice ve Skalné na Chebsku.