Marie Charvátová (* 1953)

Spoléhat se sama na sebe

• zpět na základní školu v Novém Rychnově se vrátila jako učitelka

• karierní postup po sametové revoluci

• v roce 2023 žila v Pelhřimově

Šťastná událost s trpkou příchutí

Marie Charvátová, rozená Kučerová, se narodila 17. května 1953 v Pelhřimově. Vyrůstala s rodiči a bratrem v Čejkově na Českomoravské vrchovině. Šťastný okamžik narození pamětnice do rodiny poněkud zakalila událost z 1. 6. 1953 – vyhlášení měnové reformy. I přes veškeré ujišťování vlády, že měnová reforma nebude, provedena byla. Naprostá většina lidí přišla o své úspory. Tento krok tak podstatným způsobem negativně ovlivnil finanční situaci prakticky každé rodiny.

Matka byla vyučená švadlena a otec truhlář.  Školní docházku pamětnice zahájila v jednotřídce v Čejkově. V té době ji navštěvovalo sedm dětí. Od druhé třídy, po zrušení jednotřídky, nastoupila na základní školu v Novém Rychnově. Nemohla tušit, jak důležitou roli bude tato základní škola v jejím životě hrát.

Po absolvování gymnázia v Pelhřimově vystudovala pedagogickou fakultu se zaměřením matematika – zeměpis. Po ukončení pedagogické fakulty pamětnice učila rok v Pelhřimově, dále pak celý život na „své“ základní škole v Novém Rychnově, z toho sedmadvacet let vykonávala funkci ředitelky školy.

Ústně tradované vzpomínky

Vzpomínky na celý život si odnesl otec pamětnice z období druhé světové války a podělil se o ně. Byl totálně nasazen v koncentračním táboře Osvětim jako truhlář. Od vězňů ho odlišovalo pouze civilní oblečení a bydlení sice v areálu koncentračního tábora, ale v domcích. Permanentně ohroženi na životě byli však i všichni totálně nasazení. Zastřelen byl například muž, který při vykládání rozžhavených cihel jich několik upustil. Otci pamětnice se podařilo v době osvobozování Osvětimi utéct a schovat se ve vlaku s uhlím. Tak se dostal nejprve do Polska a později do Ostravy. Přestože byl vychován ve víře, po hrůzách, jichž byl v Osvětimi svědkem, již nikdy nebyl schopen vstoupit do kostela. Byl také velmi skeptický vůči vyprávění některých přeživších z koncentračního tábora o organizování odboje v táboře.

Dějinné milníky

V životě pamětnice existují dva dějinné milníky. Na okupaci republiky vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 si vzpomíná docela přesně. Bylo jí tehdy patnáct let a chystala se na gymnaziální studia. Již první den okupace se rodiče snažili zajistit zásobu základních potravin – chleba, mouky, cukru.  V roce 1969, po upálení Jana Palacha, se účastnila studentských demonstrací. V období normalizace žila studentským životem a cíle vystudovat vysokou školu se jí podařilo dosáhnout.

Sametovou revoluci v listopadu 1989 prožívala ve škole v Novém Rychnově. Personální změny ani zde na sebe nenechaly dlouho čekat. Pamětnice se zúčastnila konkurzu na ředitele školy a uspěla v něm. Od dubna 1990 se tak na dalších sedmadvacet let stala ředitelkou „své“ základní školy. Ani po odchodu do důchodu však školu zcela neopustila a i ve svých sedmdesáti letech zde vypomáhala.

V osobním životě se musela, krátce po oslavě svých padesátin, vyrovnat s tragickým odchodem manžela. Zvládnout toto nejtěžší životní období jí pomáhala její optimistická a veselá povaha. Vždy měla ráda život a lidi kolem sebe. Nejvíce hrdá byla však na to, že dobře vychovala dceru a syna. Velkou radost jí přinášela i čtyři vnoučata. Milovala zahradu i cestování. Velký důraz kladla na důležitost stálého vzdělávání se, a to i přes veškerý technický pokrok, který doba přináší. A hlavně: spoléhat se sama na sebe a radovat se z maličkostí.

V roce 2023 žila Marie Charvátová v Pelhřimově.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Libuše Vavroušková)