Prof. ak. soch. Miroslav Hudeček (* 1935)

Co nevytvoříte v čase, který je vám vyměřen, nikdo za vás nevykoná

• narodil se 30. dubna 1935 ve Strážnici na Moravě

• získal výuční list v oboru keramika a pokračoval ve studiu na Uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti

• v roce 1955 nastoupil na Akademii výtvarných umění v Praze, obor sochařství; při absolutoriu v roce 1961 byl oceněn Hlavní cenou Akademie

• v letech 1966–1967 uskutečnil roční stipendijní pobyt v New Yorku, kde pracoval v ateliéru japonského sochaře Tochio Adate

• v roce 1971 byla jeho plastika Matka s dítětem zakoupena společností Art Centrum Praha pro výstavu La Femme v československém pavilonu v kanadském Montrealu

• během svého života vystavoval na desítkách výstav v Čechách i ve světě; na mnohých společně s manželkou, keramičkou Olgou Hudečkovou

• jeho monumentální sochařská díla zdobí mnoho veřejných míst (např. Nemocnice Motol, stanice metra Vltavská) a sakrálních budov

• je členem Syndikátu výtvarných umělců, Sdružení výtvarných umělců, Sdružení sochařů Moravy a Slezska

• celý život se věnuje i hře na housle, je členem Slováckého krúžku v Praze a dalších uměleckých uskupení

Monumentální a zároveň křehké dílo sochaře Miroslava Hudečka můžeme obdivovat na mnoha veřejných místech i v sakrálních budovách; jmenujme namátkou pomník J. A. Komenského ve Strážnici, fontánu u stanice metra Vltavská nebo Pietu v kostele sv. Petra a Pavla v Říčanech. Všechna spojují hluboce lidská a křesťanská témata – láska, mateřství, moudrost, zápas dobra a zla. Hodnoty, které prostupují nejen dílem Miroslava Hudečka, ale i jeho životem. Hlubokou víru a lásku k umění si přinesl již ze své rodiny a stejnou cestou se ubíral i se svojí ženou Olgou. Jejich život poznamenala nejen nesvoboda a totalitní režim, ale také osobní tragédie. Nic z toho je však nezlomilo a jejich životní příběh i tvorba můžou být zprávou o naději pro každého z nás.

Mirku, nevystrkuj nohy, Němci ti je přejedou

Miroslav Hudeček se narodil 30. dubna 1935 jako třetí syn Marie a Jana Hudečkových ve Strážnici. Rodina tehdy bydlela ve společném domku s matčinými rodiči, kde měli maličký byt vedle chléva. Maminka byla nejstarší ze šesti dětí; dva její bratři odešli v době krize kolem roku 1924 do Spojených států amerických. Výtvarné nadání zdědil Miroslav po svém otci, který se učil dělat keramiku na Slovensku: „Tatíček miloval veškeré umění a lidi, kteří se jím zabývali, takže to mám od něj, ten gen a lásku pro umění.“ Výtvarné umění a hudba byly ve Strážnici přirozenou součástí života, stejně jako víra. Na otázku, zda byli rodiče v komunistické straně, pamětník důrazně odpovídá: „Kdepak! Tatíček s mamičkou se drželi Desatera. A já jsem v kostele hrával na husličky.“

Do Miroslavova dětství brzy zasáhla válka, ale pro malého chlapce bylo tehdy hlavní, že v rodině cítil lásku; dnes na ty chvíle vzpomíná jako na krásné životní období. To, co prožívali, se mu jevilo jako dobrodružství: „Přijeli Němci a jezdili po chodníku, který byl vydlážděný kameny, aby nejezdili po blátě. A tetka mi říkala: ,Mirku, nevystrkuj ty nohy, Němci ti je přejedou!‘“  Vybavuje si také, že konec války strávili ve sklepě v sousedním domě: „Naproti bydlela paní Mastná, to byly spolužačky s mamičkou, byly to kamarádky. Mastná byla ředitelkou školy a my jsme byli jako největší rodina. Takže za války jsme bydleli ve sklepě u nich. To bylo trochu složité, když je kravička, drůbež, tak to se musí ošetřit, napojit, nakrmit, všecko. Mamička odcházela vždycky naproti a vzpomínám si, že jsem dostal jednou pěkně vyhubováno. Šel jsem za ní a bydleli tam ranění Němci. Takže jsem procházel mezi Němci a dostal jsem vyhubováno.“

I na školu vzpomíná pamětník s úsměvem: „Do školy jsem chodil rád, ale neměl jsem rád češtinu. Měli jsme také spoustu učitelů, kteří malovali, chodili jsme kreslit na louky, a to byly moje nejlepší hodiny. Hrál jsem, maloval, modeloval, to byl můj život.“ Hraní na housle měl opravdu rád již jako dítě a tato vášeň mu vydržela po celý život. Váže se k ní i vzpomínka na měnovou reformu, která ho připravila o první úspory: „Šetřil jsem si na husličky, a když jsem přišel domů, hlásili, že padly peníze. To jsou ta padesátá léta, to byli komunisti. A co teprve když si vzpomenu, co provedli Olince, ta prožila za komunistů těžký život.“

Poslali jsme deset fotografií mých prací a oni mě přijali

Studijní roky začaly pro Miroslava učebním oborem v keramičce v Klášterci nad Ohří. Zde se také poprvé se svojí Olinkou setkal. Dlouho zde ale nezůstal a postupně vystřídal několik keramických dílen. Po dvou letech získal výuční list a v roce 1952 byl přijat na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor keramika. Tady se s Olgou opět setkali. Již tehdy se věnoval tvorbě velmi intenzivně s přáním pokračovat ve studiu na Akademii výtvarných umění v Praze. Zároveň nezapomínal na hudbu, Olga tančila a zpívala v Hradišťanu a on se připojil s houslemi.

Na Akademii výtvarných umění do sochařského ateliéru Jana Lauda a Vincence Makovského nastoupil v roce 1955. Šest let žil na koleji v Praze 1 v Hradební ulici, kde se potkávali studenti ze všech uměleckých fakult. Vzpomíná, že na AVU studovali i cizinci a on sám bydlel asi tři roky se spolužákem z Koreje jménem Kim Chidik, který nakonec musel z politických důvodů odjet. Při absolutoriu získal Miroslav hlavní cenu Akademie za obor sochařství. Ani během vysokoškolského studia neopustil hudbu, naopak se jí věnoval velmi aktivně: „Každý pátek jsem odjížděl s klukama z Moravy domů. Každou sobotu jsme měli zkoušku a v neděli výjezdy po městech na vystoupení. Do Prahy jsem se vracel vlakem pozdě v noci. Byl jsem mladý a plný síly.“ Ukončení studia znamenalo i nástup na vojnu. Nejdříve do Armádního výtvarného studia na Žižkově a potom do Benešova: „Byl jsem poslán do Benešova, všichni dostávali nějaké úkoly, a mě nikdo nechtěl. Byli tam řidiči, šoféři… a ke mně přišel lékař a říkal: ‚Nechcete jít na ošetřovnu?‘ A já říkám: ‚Kamkoliv, jen ať tady už nestojím do dvou hodin v noci.‘  Tam jsem pak modeloval každého doktora, každý měl ode mě portrét.“

Již v době vysokoškolského studia, v roce 1960, se Miroslav s Olgou vzali. Od počátku se snažili získat společné bydlení, ale to se podařilo až o čtyři roky později, kdy přišla na svět dcera Veronika. V domě na Vinohradech se nakonec našel prostor i na jejich ateliéry, Olga se ve volném čase věnovala tvorbě keramiky. Když byly Verunce dva roky, naskytla se Miroslavu Hudečkovi mimořádná příležitost na zahraniční studijní pobyt: „Dostal jsem hlavní cenu Akademie za obor sochařství a pan profesor Kotalík říkal: ,Mirku, já tě pošlu do Francie.‘“ Miroslav ale chtěl raději do Spojených států amerických, kde měl strýce z matčiny strany: „Poslali jsme tam deset fotografií mých prací a oni mě přijali a dali mi 1 800 dolarů, tehdy to byly dobré peníze. A naši mi dali šest dolarů, to bych se nedostal ani z letiště.“ Odletěl v roce 1966: „Byl jsem tam v krásném prostředí v Brooklynu u Japonce Tochio Adate, kde bylo několik studentů z různých zemí světa, Japonci, Číňané a Angličan, jehož rodiče pocházeli z Ukrajiny. Ten neustále hrál na foukací harmoniku jejich písně.“ Nadšení po návratu, kdy se mohl věnovat tvorbě a rodině, přerušil srpen 1968. Na otázku, jak na tuto dobu vzpomíná, pamětník odpovídá: „Strašně. Já jsem měl ateliér na Vinohradech ve čtvrtém patře, Olinka měla ateliér dole s pecí. Měl jsem tam ředitele ze Strážnice, Miloše Slováčka, bydlel v mém ateliéru. A on mi volal, že přijeli Rusáci.“

Vytvořil jsem řadu matiček

Období sedmdesátých a osmdesátých let minulého století byla doba, na kterou pamětník příliš nevzpomíná a i v nejnovější knize manželů Hudečkových „Dva životy“ ji zmiňuje jen letmo. Doba byla svazující a zvlášť pro Olgu byla možnost seberealizace minimální. O to víc se upnula k rodině, dětem. V roce 1971 se manželům narodil ještě syn Dominik. Ale v tomto směru k nim byl osud tvrdý, Veronika zemřela v roce 1980 na leukemii a Dominik zahynul v roce 1991. Miroslav Hudeček se o to více vyjadřoval především svojí tvorbou. Jeho témata byla prodchnutá hlubokou vírou a lidskostí. Tím prvním se stalo zobrazení matky a dítěte; na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vytvořil řadu „matek“ do kameniny v nadživotní velikosti. Jedna z nich byla vybrána architekty a zakoupena společností Art Centrum Praha pro výstavu La Femme v československém pavilonu v kanadském Montrealu. Jeho dalšími tématy se stala láska, souznění, objetí, hudba, moudrost či souboj dobra a zla.

V době normalizace se Hudečkovým podařilo najít útočiště v Říčanech, kde svépomocí postavili dům s ateliéry. Zde prožili několik krásných let i se svými dětmi. Po Verunčině smrti dlouho trvalo, než se dokázali vrátit do normálního života. Novou energii přinesla sametová revoluce, kde se všichni tři, tedy i se synem Dominikem, zapojili do dění. Bohužel i ten je za dva roky opustil. Vztah Olgy a Miroslava ale byl a stále je natolik silný, že se vedle sebe dokázali vyrovnat se všemi tragédiemi a dnes o svých dětech mluví často a s radostí, s pocitem, že je stále provázejí. S nadšením Miroslav Hudeček také opakuje, kolika výstav se účastnili a koho svojí tvorbou obdarovali. Dnes už mají rozmyšleno, komu veškerý svůj majetek věnují. A dokonce mají naplánováno, co by mělo být jednou vytištěno na smutečním oznámení; jsou to slova J. A. Komenského: „Co nevytvoříte v čase, který je Vám vyměřen, nikdo to za Vás již nevykoná.“

Mám ještě tolik práce

Pár dní po natáčení pro sbírku Paměť národa oslavil Miroslav Hudeček devětaosmdesáté narozeniny. I když má řadu zdravotních problémů a při vyprávění je znát, že některé vzpomínky už jsou nenávratně pryč, jeho nakažlivý optimismus, zájem o každodenní život i touha předávat lidem prostřednictvím krásy víru a naději vyzařují z každého jeho slova: „Já poslouchám dennodenně od deseti do jedenácti politiku. Mě to oživuje, protože vím, co se děje. Já mám ještě tolik práce, tolik úkolů... Skončili jsme výstavu v Říčanech a všechno darujeme. Máme to rozmyšlené.“ A loučí se slovy: „Nezlobte se, že si na něco nevzpomínám, ale v naší knížce ‚Dva životy‘ je všechno.“

• Witness story in project Stories of the 20th Century TV (Monika Hodáčová)