Ida Menzingerová

• „... Jdeme na odsun, táta přišel do Nových Domků, že má ten papír, že mě musí ten Brzák uvolnit, že jdeme na odsun, my jsme se těšili, že jdeme taky pryč na odsun, no a tak jsem šla domů a za dva dny jsme se měli vystěhovat. Přišli, já nevím kdo, my jsme říkali ‚komisař‘, to bylo panstvo, takový mladý kluci na koních, a hlídali, co můžeme vzít s sebou. Tak to bylo třicet kilo na osobu mimo boty, se nepočítaly, a nádobí taky ne, to bylo víc, ale osobní věci třicet kilo. Táta si mohl vzít šicí stroj, protože šil boty, to byl drahý stroj, ten chtěl s sebou, a máma svůj stroj, ten taky jsme mohli vzít, no a jinak my jsme toho moc neměli, boty jsme měli jenom jedny a jinak dřeváky – to jsme byli rádi, my jsme mohli chodit v těch kamzákách, jako ty holandský kamzáky jsme měli a náš děda je vyráběl – a tak jsme museli být v Nových Domkách u konzumu, že tam, a to nám bylo divný, že nejdeme na Lipno dolů, na to nádraží, proč tam nejdeme, když všechny ty transporty se setkaly tam, a pak tam odsad všichni byli odstěhovaní velkýma autama, vojenský auta to byly, velikánský, ty transporty naložily. No a my nic! My jsme čekali celý den, horký den, to bylo v červnu, a pak jsme furt čekali, žádný telefon, nic, a my jsme si odvezli s našima krabičkama, jsme si ty věci odvezli, a tam jsme to složili a čekali a krávy musel děda dát zpátky do velkýho dvora, tam, kde bylo komisařstvo, jsme říkali komisařstvo, to asi tak bylo, já nevím. A pak jsme čekali a večer přijde forman s koňma a říkal: ‚Jste rodina Sulzerů?‘ – ‚Jo.‘ – ‚No já jsem Bíbl a já jedu pro vás...‘“

• „Němci mysleli, nebo Němci... každej... to každej jsme mysleli, jak byli sem ty lidi za války dosazený, že to je na dva měsíce, že pak zase půjdou... že půjdeme zpátky. Nebylo to nic. Nikdo nešel zpátky. Tak oni si zakopali, bunkry dělali, zakopali věci, sádlo a jídlo schovali, že se za dva měsíce vrátí – nikdo se nevrátil. To zůstalo všechno pod tou zemí nebo to našli ti lidi, co se přistěhovali, tak ty bunkry našli a tak...“

• „Pak přišel advent, to jsme se každý den museli modlit a připravit na Vánoce. A pak přišly Vánoce. A to jsme se těšili, protože děda dělal dřeváky, a ty hoblinky jsme vázali do sebe a měli jsme je na stromeček, my jsme měli takovej jako řetěz udělanej, zlatý řetězy jsme neměli, a z papíru jsme dělali, a cukroví, kostky cukru jsme zabalili do papírku, jako staniol, nebo jak jsme to říkali, abysme něco měli, a jablíčka a pečený cukroví jsme měli na stromečku. A bylo to překrásný. A dárky, dárky jsme nedostali, jenom co se doma vyrábělo. Táta udělal klukům koně nebo nějaký ovečky nebo něco takovýho... dřeváky jsme dostali, to jsme se taky těšili, to byly ty kanzáky, ty celý dřevěný, a to bylo moc hezký. A jak jsme mohli sáňkovat a lítat s tím...“

• 1

České Budějovice, 03.11.2023

media recorded in project Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Všichni jsme mysleli, že je to jen na dva měsíce

Ida Menzingerová, rok 1951
photo: Archiv pamětníka

Ida Menzingerová, rodným jménem Sulzerová, se narodila 4. května 1931 v Kobylnici v šumavském pohraničí do německy hovořící rodiny. Měla dvanáct sourozenců, otec Kajetán byl švec, matka Terezie byla v domácnosti. Po druhé světové válce byla část rodiny odsunuta, Ida Menzingerová s rodiči a mladšími sourozenci však zůstala, protože museli čekat na návrat bratra Otty z vězení. Po jeho návratu však odsuny už neprobíhaly, a tak rodina Sulzerových byla odsunuta jen v rámci vnitrozemí do obce Přísahov. Po válce pamětnice již nemohla pokračovat ve vzdělávání. Sloužila u Čechů, kde s ní jako s Němkou nezacházeli dobře. Až tady se postupně začala učit česky, a to potají díky dceři svého zaměstnavatele. Později našla práci krátce v zemědělství a u Vodních staveb při stavbě Lipna. Nakonec našla své naplnění v práci v hotelu ve Vyšším Brodě, kde zůstala až do důchodu. Vychovala pět dětí, jedna z dcer se provdala do západního Německa. Opakovaně ji vyslýchala StB, tlačila ji ke spolupráci a neustále sledovala korespondenci s rodinou v zahraničí. Její manžel Jan byl vojákem z povolání, kvůli jejímu původu přišel o místo. Ida Menzingerová žila v roce 2023 ve Vyšším Brodě.