Josef Neček

• „Po osmém květnu jsem toužil jet do Prahy. Tak jsme jeli nákladním autem do Prahy a tam jsem viděl, co se tam dělo všechno. Byli tam pověšení hlavou dolů němečtí vojáci a takovéhle věci.“ – „A kde jste to viděl?“ – „V Praze, já nevím, jestli to bylo na Václaváku. To se událo. To byla určitá pomsta lidí za to, co všechno Němci vyvedli.“

• „Já jsem si to vzal na starost. Šel jsem za přednostou stanice a říkal jsem mu: ‚Jste Čech nebo Moravák?‘ Tak mi to potvrdil. Říkal jsem: ‚Jede nějaký vlak na Prahu?‘ A on říká: ‚Tady, hochu, žádný vlaky s civilisty nejezdí. Jenom transporty německých vojáků. Jsou tady německé vagóny.‘ Ptal jsem se, jak bychom se dostali do Kolína a on říkal: ‚Jako soukromníci se tam nedostanete. Jedině s těmi vojáky.‘“

• „Válka byla pořád dál, i když Němci ustupovali. Dostal jsem obsílku, abych se dostavil na úřad práce. Tak jsem to holt přijal. Zaťukal jsem a tam byl vedoucí takový Němec v uniformě. Pozdravil jsem:  ‚Guten Tag, Herr Ober.‘ To na něj zapůsobilo a říkal: ‚Sprechen Sie Deutch?‘ Já jsem říkal, že jo. ‚Tak to mění situaci, chtěl jsem tě poslat do Reichu na práci.‘ Vzal telefon a telefonoval a nakonec mě poslal do Úval, kde byl zrušený cukrovar, a tam byly sklady a Němci, co ukořistili, nebo ukradli, tak se to tam naváželo.“

• „Já jsem byl zúčastněný 15. března 1939 okupace, kdy do Poříčan přijela horda Němců na motorkách a sajdky k tomu. Padal sníh s deštěm. Na to si pamatuju, jako by to bylo dneska.“ – „A to přijeli někam na náměstí?“ – „Ne, přijeli do Poříčan do takového úvozu a čekali na další rozkazy. V Poříčanech hned navštívili cukrárnu a vyjedli všechno. Bylo to hrozný.“

• 1

• 2

Na sport mi nikdo sahat nesmí

Josef Neček,  cca 1929
Josef Neček, cca 1929
photo: Archiv pamětníka

Josef Neček se narodil 4. listopadu 1927 v Pňově na Kolínsku. Od raného dětství ale žil v Poříčanech nedaleko Českého Brodu. V Poříčanech zažil německou okupaci v březnu 1939. Po absolvování měšťanské školy nastoupil na soukromou obchodní školu v Praze. Od března roku 1945 byl totálně nasazen na stavbu zákopů na Svatém Kopečku nedaleko Olomouce. V dubnu společně s dalšími čtrnácti muži utekl. Po zbytek války se přes den ukrýval v lese nedaleko Poříčan. V květnu 1945 byl v Praze svědkem násilností, kterých se dopouštěli někteří Čechoslováci na Němcích. Po válce vystudoval kolínskou obchodní akademii. Od dětství se věnoval sportu. Během vojenské služby v letech 1949–1951 závodil za Armádní tělovýchovný klub. Čtyřicet dva let pracoval na různých místech ve Státní bance. Invazi vojsk Varšavské smlouvy prožil v Poříčanech. Od roku 1974 se účastnil atletických závodů už jako veterán. V roce 1987 získal na světových veteránských hrách v australském Melbourne ve své kategorii zlatou medaili ve skoku do dálky. V běhu na šedesát metrů závodil až do roku 2022, kdy mu bylo 94 let. V roce 2023 žil v Praze.