Богуслава Чорна-Брила (* 1922)

They destroyed people physically and morally... Three occupations so much influenced on people

14 квітня 1940 р. разом з родиною депортована до Казахстану

У 1944 р. звільнена, після чого виїхала до м. Херсон

переїхала до м. Івано-Франківськ, де працювала лаборантом медінституту

У 1954 р. переїхала до Львова, де мешкає дотепер

Народилася Богуслава Чорна-Брила 22 вересня 1922 р. у Львові. Навчалась у приватній школі, з 1935 р. – у гімназії ім. Королеви Ядвіги.

З приходом у 1939 р., більшовики заарештували батька Богуслави.

«Мама мені розповідала: землю з горшків викидували і квіти в горшках. То вони викидували з вазонів землю. Що вони шукали я не знаю. Форма батькова висіла в коридорі у шафізабрали батька. Моя мама плакала, може, з два тижні, очі не пересихали. Мама знала, шо таке більшовики; знала, шо батько переніс у 18-ім, 19-ім році, в 20-ім ше… ».

Щоб фінансово забезпечувати себе й матір, пані Богуслава була змушена влаштуватися на роботу. Спершу працювала у трамвайному депо, пізніше – отримала пропозицію роботи секретаря у профспілці. Працюючи в депо, п. Богуслава тяжко захворіла. А коли повернулась з лікарняної відпустки – через арешт батька їй відмовили у запропонованій роботі.

«Я коли перехворіла і прийшла до нього за два тижня, він на мене вже не так дивиться. Каже: «Ну, то шо ти вже більше не будеш працювати?» Я кажу: «Та нє, ви ж мені обіцяли… ». Він каже: «Ти знаєш, я не можу. Ти ж від мене скрила, шо в тебе батько в тюрмі сидить. Я тебе не можу взяти секретаркой на роботу в таку організацію як профспілкова… ».

Трохи згодом у 1940 р. прийшли совіти вночі до оселі Богуслави й  наказали швидко збиратися, взявши із собою необхідні речі. Богуславу з матір’ю депортували.

«Їх прийшло троє. Один був у штацькому, один був в енкаведістському, а третій був наш, львівський міліціонер. Я не знаю, чи він був українець, чи він був поляк. Говорив по-українськи. Я з ним так само говорила. Наскільки я могла тоді говорити, бо я тоді була майже без сознанія уже. Так страшно перелякалася, перелякали так мене. Вночі стукіт: відкривайте – міліція! Багато не шукали. Правда, землю з вазонів не витряхували, але теж шукали… ».

Депортували  Богуславу Чорну-Брилу до Казахстану (село Барадуліха, Семипалатинська область).

«…нам ше повезло, шо то була друга висилка, а не перша. Бо з першої може половина доїхала, а може половина не доїхала. Там брали… мороз такий страшний, вагони не отоплювали. Вагонибидлянци». В них бидло возили. Я вже вам казала,там біля одной двері була вирізана діра. І в ту діру ми змушені були ходити, до той дири. Але хлопці якось приспособилися і привісили хоч з одної чи двух сторін таке… Ми навіть дали з мамою старе простирадло, хтось дав коца і так то загородили. Бо ми все ж  таки не бидло – не корови, і не коні… ».

Після приїзду Богуслава і її мати влаштувались на роботу.

«Я працювала. Возила молоко на маслозавод, запрягала коня. Працювала в парекмахерськой, працювала в пінокатной, де валянки  катають… А там такий сморід Тому шо шерсть овеча, а її обробляють соляною кислотою. І то такий сморід був страшний. Я там довго не пропрацювала, пішла. Напротів тої пінокатної була столова. Там одна офіціантка пішла в декрет. Я пішла працювати офіціанткою. Я там теж довго не напрацювала. Потім я працювала на маслозаводі. Молоко возила, коня запрягала… ».

Жили вони на квартирі в однієї казашки, чоловік якої воював у війську під час війни. Пані Богуславі з матір’ю довелось жити в жахливих побутових умовах і дотримуватись місцевих звичаїв.

«…казах з женой на одной краватє, ми з мамой на другой краватє. Дітей у ніх, слава Богу, нє била. На палу кашма, на каторой ми сєдєлі. Оні ж єдять сідя, как ногі калачіком. І столік на такіх ножках. І ані так єлі за сталом, сідя на той кашмє. Ну, ми позже, там пару стульєв било і стол бальшой тоже бил. Ми з мамой, канєшна, нє сідєлі на  палу, а єлі за сталом ілі на табурєткє сєбє ставілі. Єлі, както абхаділісь. У ніх і мух била всєгда пално. І потом нє раз клапи паявлялісь. Ой, та то іщьо хуже… ».

У 1944 р. п. Богуславу звільнили. Разом з чоловіком вони переїхали до м. Херсон, згодом повернулися до Львова. Оскільки в їхню квартиру заселили інших людей, вони були змушені переїхати до Станіславова (тепер Івано-Франківськ).

«Я приїхала до Станіславова. Батькової цьотки вже не було. Я там переночувала. Там, де батька мого цьоця жила, жили уже рускі. І казали, шо як в вони сюди в 45-му році приїхали, то квартира уже була свобідна. А пізніше сусіди мені розказували, шо цьотка ця померла в 43-му році, при німцях. Я пішла десь на роботу устраїватись... Пізніше я переїхала з того села в Станіслав. Працювала лаборантом в медінституті. Я там пропрацювала майже 5 років».

У 1954 році Богуслава Чорна-Брила повернулася до Львова.

«А тоді я познайомилась з моїм другим чоловіком і переїхала до Львова. То був 54-й рік… ».