Václav Tvrdý

• „Byl jsem ve špitále, dali mi sádru na devět neděl takhle odsud až sem, a když jsem skončil, žádná rehabilitace! Doktor mi řekl, to se rozhýbe. Mezitím mi přišel povolávací rozkaz, tak jsem si řekl, že když jsem zdravý, tak narukuju. Narukoval jsem do Strašic, ale nemohl jsem chodit, protože koleno bylo po té době špatné. Tak mě vzali a odvezli do Plzně do vojenské nemocnice. Tam jsem vlezl jen na vrátnici a už říkají: ‚No jo, ty jsi měl přetrhaný vazy, viď? Dělali ti s tím něco?‘ Říkal jsem: ‚Ne.‘ – ‚Vždyť to měli operovat, to měli všechno sešít?!‘ – ‚Nedělali nic.‘ Tak je tady v Podbořanech srovnali, ti z té vojenské nemocnice. Nemohli mi přijít na jméno. A pak jsem chodil na přezkumy do Loun.“ – „A na tu posádku, ty vojáky, kteří do vás vrazili, to se nijak neřešilo?“ – „No vždyť jsem vám to říkal, že jsem mluvil se zmocněncem vlády pro dočasný pobyt vojsk v Československu, s tím jsem si dopisoval.“ – „O tom jsme se bavili před natáčením, můžete o tom popovídat teď, jak to probíhalo?“ – „Nijak. Potom přišli, abych žalobu stáhnul.“ – „Kdo přišel?“ – „Důstojníci tady odtud. Prý jestli ji nestáhnu, tak zavřou toho šoféra na Sibiř. Říkal jsem: ‚Co mně to říkáte? Tak nemá jezdit vožralej!‘ A víc se se mnou nikdo nebavil.“

• „Ve Vroutku to bylo s tím ševcem. Nechali tam postřílet celou rodinu. Chtěli mu zprznit dceru, a on jednoho z těch darebáků píchnul. Tak si museli vykopat jámy tam, kde je dnes hřiště, a postříleli celou rodinu.“

• 1

Valeč, 02.03.2024

Celá německá rodina si musela vykopat jámy a zahrabali je tam, kde je dnes hřiště

Václav Tvrdý, 31 let
photo: Archiv pamětníka

Václav Tvrdý se narodil 10. července 1953 ve Vroutku na Lounsku. Jeho matka Eleonora Tvrdá, rozená Klímová, pocházela ze smíšené vroutecké česko-německé rodiny. Po válce byla část rodiny zařazena do odsunu do Německa. Pamětníkův otec Václav Tvrdý se narodil v Pšově u Žlutic a také pocházel ze smíšené rodiny. Do Vroutku přišel za prací jako dělník v lomu. Během války musel narukovat do německé armády, ze které nakonec dezertoval do USA. Po návratu do Československa musel nastoupit do československé armády, jinak mu hrozilo uvěznění. Eleonora Tvrdá byla za války nuceně nasazena na práci v Lounech. Po návratu se stala svědkyní tragédií při odsunu německých obyvatel Vroutku. Sám Václav Tvrdý měl v rodném listě a občanském průkazu zapsanou německou národnost. Základní školu vychodil ve Vroutku, později se vyučil v Lounech a pracoval jako zedník u Vojenských staveb. Vojáci sovětské posádky vojenského prostoru Doupov ho nákladním autem srazili z motorky. Za utrpěné zranění nikdy nedostal odškodnění. Jako zedník pracoval až do revoluce, v létě si přivydělával prací na kombajnu. V šedesátých letech navštívil svého strýce v Německu. V sedmdesátých letech se oženil, jeho manželka Marcela pocházela z Valče. V roce 1975 se mu narodila dcera Monika. Po revoluci v roce 1989 pracoval jako jeřábník. Později odešel do důchodu. V roce 2024 žil v Lubenci.