Jitka Coufalová (* 1950)

Když se člověk usmívá, hned je lepší svět

• zažila vpád sovětských vojsk do Prostějova v srpnu 1968

• 25. srpna 1968 byla v Prostějově svědkem střelby do civilistů

• vystřídala řadu povolání

• v létě 1997 jejich dům v Litovli zasáhly ničivé povodně

Jitka Coufalová se narodila 13. listopadu 1950 jako nejmladší z pěti sourozenců. Narodila se v Olomouci a vyrůstala v nedaleké Litovli. Dětství měla hezké, s ostatními dětmi hrála šipky, na schovávanou apod. Otec byl muzikant, hrál na trumpetu, a hlavně kvůli němu se naučila dobře tančit. Spolu s několika kamarádkami se přihlásila na Střední školu oděvní v Prostějově, na kterou má dobré vzpomínky.

Kolem trati stáli vojáci s namířenými samopaly

Studenti si v rámci praxe nebo na chmelové brigádě tenkrát vydělali i relativně dobré peníze, vedle toho si užívali různé zábavy, soutěže, chodilo se tančit. Když byla pamětnice ve třetím ročníku, psal se rok 1968. V srpnu studentky pobývaly na školním internátu, místo běžných prázdnin absolvovaly praxi v prostějovských oděvních závodech.

Jednoho rána je probudila vychovatelka a řekla jim o invazi vojsk Varšavské smlouvy. Pamětnice vzpomíná, jak v práci z rádia slyšela hlas prezidenta Ludvíka Svobody. Večer dívky viděly, jak do centra Prostějova přijely tanky a obrněné vozy okupačních armád. Průběh okupace měl nakonec v Prostějově tragické vyústění. Dne 25. srpna začali dezorientovaní vojáci pálit do civilistů. Výsledkem byli tři mrtví a řada vážně raněných obyvatel Prostějova.

Ve městě vládl strach, a tak se Jitka Coufalová s ostatními dívkami rozhodla odjet domů. Když jely z Prostějova do Olomouce, kolem celé trati stáli vojáci s namířenými samopaly. Dívky ležely na sedačkách a strachy se neodvážily vystrčit nos, natož celou hlavu. Olomoucké nádraží bylo celé obsazené vojáky, šlo o důležitý železniční uzel. Na trati z Olomouce do Litovle už naštěstí vojáci nebyli, stejně tak v Litovli vládl klid.

Rodiče byli rádi, že dcera je doma a že se jí nic nestalo. Ale za tři dny už ji ze školy začali shánět a musela se vrátit zpět, jinak by měla problémy. Rodiče si telefonicky zjistili situaci, a když se dozvěděli, že je už všechno v pořádku, pustili dceru zpět. Internát ještě nesl stopy řádění okupantů, okna i televizor ve společenské místnosti zůstávaly rozstřílené.

Jitka Coufalová kvůli svým prožitkům cítí despekt k Rusům, i když chápe, že řadoví vojáci za nic nemohli: „Všechno to spískali vládní úředníci a ti důstojníci, ti uměli dobře jen chlastat a poroučet.“

Během povodní se vztahy utužily

Jitka Coufalová se vyučila pánskou krejčovou, ale v tomto oboru pracovala jen rok a půl. Poté se živila jako dělnice, hospodská, revizorka u ČSAD či pumpařka na benzínové pumpě. Nakonec nastoupila jako kuchařka do hospody, kde pracovala až do důchodu. Se sovětskými vojáky se setkávala i v pozdějších letech. Po roce 1980 jezdila na Libavou, kde navštěvovali manželovu matku. Městečko se tehdy ocitlo uprostřed vojenského újezdu, obsazeného okupačními vojsky, a bylo možné dostat se tam jen na propustku.

Jitka Coufalová přivítala změny poměrů po roce 1989, devadesátá léta jí ale přinesla traumatický zážitek. V červenci roku 1997 zasáhly Litovel ničivé záplavy. Dům rodiny Coufalových se ocitl z poloviny pod vodou, celé vnitřní vybavení bylo zničeno. Pamětnice nejvíc lituje, že přišla skoro o všechny fotografie. Vzpomíná, jak se s dětmi museli brodit zaplaveným domem a na toaletu chodili na střechu.

Tehdy se našli i lidé, kteří na nouzi chtěli vydělat a prodávali třeba chleba za 50 korun, ale sousedské vztahy se prý v nouzové situaci spíše utužily a lidé si vzájemně pomáhali. I přese vše, co prožila, zůstává Jitka Coufalová optimistkou, říká: „Když se člověk usmívá, hned je lepší svět.“

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Martina Opršalová Dašková)