Luděk Kleandr (* 1924  †︎ 2019)

Luďku, rozebírají ti tady cihelnu!

• cihelnu po roce 1948 sebrali komunisté

• vystudoval v Bratislavě Vysokou školu vysokých inženýrských staveb

• od 40. let do roku 1987 pracoval v Hydrostavu Bratislava

• zemřel v roce 2019

Luděk Kleandr se narodil 10. listopadu 1924 ve Dvoře Králové nad Labem do rodiny vlastenců a sokolů. Odmalička ho rodiče vedli k sokolské kázni a odpovědnosti za svoji zem, v pubertě mu otec vštěpoval, že domů nesmí přivést děvče, které by nebylo v Sokole. Ve Dvoře Králové měli Kleandrovi hospodářství, o to se starala především maminka. Luděk vzpomíná, jak se čtyřmi koňmi rozváželi uhlí z nádraží do továren po městě. Otec byl ředitelem záložny ve Dvoře Králové a rodina ještě provozovala cihelnu, která vyráběla tašky a cihly a o niž se starali společně se strýcem.

Němci měli převahu

Luděk se narodil v době poválečné konjunktury, cihelna běžela naplno a město Dvůr Králové bylo plné továren, ulice měly pokročilou elektrifikaci, pouliční osvětlení zapnuté až do pozdních nočních hodin, v provozu byla dvě kina. V roce 1929 ale přišla hospodářská krize, většina fabrik ve městě přestala pracovat a i Kleandrovi na více než čtyři roky zavřeli cihelnu.

Pamětník začal chodit ve Dvoře Králové do obecné školy a později do měšťanky. Nedaleko za městem začínaly Sudety a německá menšina žila i přímo v tehdy převážně českém městě. Když nastoupil Hitler k moci, němečtí obyvatelé se každou neděli shromažďovali na královédvorském náměstí v dirndlech, zpívali německé národní písně a dávali najevo svoji převahu. Školy ve městě byly české i německé.

„Němci se ve třicátých letech ještě snažili chodit do českých škol, aby se naučili česky a mohli pracovat na úřadech. Gymnázium ve Dvoře Králové bylo striktně české. U nás na měšťance byla tak čtvrtina německých žáků. Existovala tu i německá škola a tu podporovaly místní fabriky, které vedli především němečtí Židé. Ti si jako úředníky brali zase jen německé Židy.“

Když se v roce 1935 začalo stavět československé opevnění, cihelna byla opět v plném provozu. Krátce před válkou se Luděk vyučil tesařem a zedníkem u místní firmy Ponikelský, která v době svého vrcholu zaměstnávala kolem dvou set lidí. Stavěli hlavně na vsích s podporou státu.

Za války se pamětník s přímluvou svého otce dobrovolně přihlásil na práci do továrny Junkers na výrobu leteckých motorů a tím se vyhnul nucenému nasazení v Říši. Při zaměstnání si udělal dvouletou nižší strojní průmyslovku, opravdu studovat mohl ale až po válce.

Na Slovensku byla práce, neváhal jsem

V poválečných letech byl po dlouhém zavření vyšších škol takový zájem o vzdělání, že Luďkova vysněná stavební průmyslovka v Hradci Králové byla plná, šel tedy studovat do Českých Budějovic. Nejvíc pracovních příležitostí bylo v té době na Slovensku, Luděk neváhal a nechal se po škole zaměstnat v Hydrostavu Bratislava. Stavěl na Slovensku přehrady, hlavně na řece Váh.

Krátce po roce 1948 mu na Slovensko volali kamarádi z domova: „Říkali mi: ‚Luďku, rozebírají ti tady cihelnu. Nechápal jsem, co tím myslí.‘ Komunistům se cihly, ze kterých byla cihelna postavená, tak líbily, že ji prostě cihlu po cihle rozebrali a postavili si z toho materiálu vlastní domy. Vzali i všechno dřevo, které tam bylo, a nedali nám jako náhradu ani halíř.“

Při zaměstnání vystudoval pamětník dálkově Vysokou školu inženýrských vysokých staveb v Bratislavě, kde promoval v roce 1952. To byl již rok ženatý s Olinkou, se kterou se na Slovensku seznámil a která byla k radosti rodičů taktéž sokolka. Měli spolu dvě dcery.

Na stavbách přehrad se nejprve postavil dům pro lidi, kteří budou přehradu budovat, a teprve poté se započalo se samotnou stavbou. Aby byla rodina pohromadě, neustále se stěhovala tam, kde pamětník zrovna stavěl. Přehrad za svůj profesní život postavil pětadvacet. Necestovali ale jen v rámci Slovenska. Luďkova žena navrhovala plesové šaty a ještě za totality se dostali například na dvorní ples do Lisabonu, kde jeho žena navrhovala kostýmy.

V Hydrostavu Bratislava pracoval Luděk Kleandr až do roku 1987, kdy odešel do důchodu a přestěhoval se zpět do Dvora Králové. Zde žil až do svojí smrti v roce 2019.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Magdaléna Sadravetzová)