Milan Klouda

• „Naléhali na mě, abych vstoupil do strany, ale nikdy jsem nevstoupil. Poslali mě do Lucemburku jako zástupce, tím pádem jsem byl nějakou dobu mimo toho. Pak jsem zvolil exil. Když jsem jel služebně, létal jsem tam linkou ČSA a lidé na letišti mě znali. Tím pádem jsem nějakým způsobem vyšetřil výjezdní doložku, která musela být v pase, aby člověk mohl přes hranice. Když jsem se rozhodl, že tam chci zůstat, tak jsem se ještě vrátil do Prahy vrátit peníze, které jsem vyinkasoval pro firmu, aby neřekli, že jsem něco zpronevěřil. Měl jsem i tu drzost, že jsem šel do centrály na letišti dát peníze do pokladny, a při tom vedení vůbec nevědělo, že jsem v Praze. Šel jsem tam v pozdějším odpoledni a moje manželka s matkou čekaly v autě. Jeli jsme pak do Rozvadova na hranice, ale zapomněl jsem v Lucemburku potvrzení o odevzdání vojenské knížky. To bylo na hranicích nutné. Pohraničník přišel ke mně a chtěl po mně to potvrzení. Řekl jsem, že to je problém, že jsem ho zapomněl v Lucemburku. Pohraničník chtěl volat do podniku, aby to potvrdili. Proto jsem jel na hranice taky pozdě. Tam to nikdo nebral. Kdybych věděl, jak se ten člověk jmenoval, tak bych mu dnes dal tisíc euro za to, že řekl: ‚Tak jeďte.‘ Bylo to 22. července 1970, odpoledne v půl šesté. Kdyby na to přišli, tak bych se nikdy do zahraničí už nedostal a pracoval bych někde u lopaty.“

• „Živnost fungovala docela slušně až do roku 1952, kdy úřady nakázaly, že musí s tímto podnikáním přestat. Zaměstnával asi pět lidí. Nedlouho před tím si koupil továrnu ve Všetatech, ale nemohl už dál pokračovat, tak musel nastoupit jako dělník do továrny Aero. Tragédie byla v tom, že v tehdejší době si na koupi fabričky půjčil v bance peníze, komunisté mu podnikání zakázali, ale splácet musel dál, i když už nic nevlastnil. Později dělal účetního u státních statků. Dodnes mě to velice rozčiluje, protože kvůli tomu ta dědečkova hezká vilka, která je chráněna památkovým úřadem ve Strašnicích, on ji nemohl už kvůli okolnostem udržet a musel ji prodat. De facto to mohl být dnes můj majetek.“

• 1

Dal bych tomu pohraničníkovi tisíc eur, kdybych věděl, jak se jmenuje

Milan Klouda v roce 2023
photo: Post Bellum

Milan Klouda se narodil 25. února 1935 v Praze. Jeho otec Bohumil Klouda vlastnil továrnu na výrobu chemických čistidel ve Všetatech, která mu byla v roce 1952 znárodněna. Na konci války zažil bombardování Vinohrad a kopce Třebešín. Po komunistickém převratu v únoru 1948 nastoupil na gymnázium, kam ho však vzali až po intervenci jeho matky. Po maturitě začal studovat letectví na vysoké škole ekonomické. V roce 1959 nastoupil do československých aerolinek a jako tvůrce letových řádů často cestoval do zahraničí, především do Lucemburska. V roce 1963 Milanovi tragicky zahynul jeho bratr Jiří. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy a na základě psychických problémů z podmínek v zemi se rozhodli se ženou Lídou odejít do Lucemburska. Tam pracoval v letecké společnosti Luxair. S manželkou má dvě dcery, Andreu a Danielu, se kterými v lednu roku 1990 poprvé po dvaceti letech navštívil svoji matku v Československu. V době natáčení žil v Lucembursku.