Gerhard Krakl

• „Toho jednadvacátého [21. srpna 1968] jsem byl v Rumunsku a pak jsme se ani nedostali domů, protože letadla nelétala, tak nás tam ještě nechali čtrnáct dní. A potom ten náš vedoucí výpravy sehnal někde vagón a nechal nás připoutat k polskému vlaku a ten polský vlak nás odvezl do Bratislavy. A pak z Bratislavy nás odvezli do Prahy.“ – „Tak to byla anabáze taková...“ – „To byla anabáze. A na to taky byla taková vzpomínka dobrá. Jak jsem přišel do Karlových Varů, tak tady, co je Becherovka, tak tam byl přece kruháč. A na tom kruháči jsem potkal mámu, když jsem se vracel z toho... Jé, ta tam začala brečet: ‚Já jsem věděla, že nás neopustíš, že se k nám vrátíš.‘ Protože byli určití lidé, kteří už se nevrátili z toho Rumunska, kteří když jsme byli v Bukurešti, tak vystoupili a šli na německé velvyslanectví. No ale já jsem říkal: ‚Sám, co tady budu dělat sám? Rodinu mám v Abertamech, tak jedu domů.‘“

• „Museli jste nosit bílou pásku po válce?“ – „My děti ne, ale rodiče ano. A nesměli jsme chodit na chodníku, ale jen na silnici.“ – „Byla ještě nějaká nařízení, co jste nesměli dělat?“ – „Museli jsme odevzdat lyže, známky, rádia. Máme potvrzení, že v Perninku na policii jsou naše lyže.“

• „Dobrovolně nechtěl nikdo. I ti, co museli do odsunu, počítali s tím, že se vrátí. Proto se po barácích našlo spoustu schovaných věcí. I firemní tabuli našli v nedávných letech zakopanou na zahradě. Lidi počítali, že se vrátí.“

• 1

Karlovy Vary, 02.09.2022

Do odsunu nechtěl nikdo, lidé doufali, že se vrátí

Rodinné foto, Gerhard Krakl je první zprava, 1950
photo: Archiv pamětníka

Gerhard Krakl se narodil 14. února 1940 v Nejdku. Většinu svého života prožil v blízkých Abertamech v Krušných horách. Tak jako převážná většina místních obyvatel se Kraklovi hlásili k německé národnosti. Po generace provozovali úspěšnou rukavičkářskou živnost. Díky své odbornosti nebyla rodina po válce vysídlena do Německa, o rodinnou firmu ale přišli. Matka Emma Kraklová po válce nějaký čas pracovala v jáchymovských uranových dolech. Gerhard se stal jako jeho předci rukavičkářem, vedle toho se věnoval sportu, od 70. let působil coby mezinárodní rozhodčí ve skocích na lyžích. Po sametové revoluci se pamětník stal ředitelem rukavičkářské továrny v Abertamech, celkovému úpadku tohoto kdysi vyhlášeného oboru však nedokázal zabránit. V roce 1998 byla výroba ukončena. V roce 2022 žil Gerhard Krakl v Karlových Varech.