Jarmila Mašková

• „Jednou večer, bylo to buď v březnu, nebo na začátku dubna, kdy ještě bývá brzy večer tma… Vím, že tatínek byl v práci na noční a maminka byla s námi doma sama. A vtom někdo zaklepal, ale tak potichounku. My jsme měli takovou dřevěnou verandu, dalo se chodit z obou stran. Tu jsme nezamykali, ale domovní dveře jsme měli na takový obrtlík. Oni na to jemně zaklepali, vešli do té verandy a zaklepali na vchodové dveře. Ten obrtlík už byl trošku takový, no, trošku se hýbal. Tak mami říká: ‚Někdo je tam.‘ Tak se zeptala, [kdo to je]. My jsme se už pomaloučku ukládali ke spánku, ale byli jsme ještě všichni vzhůru. A najednou, že [prý] jsou studenti z Prahy a jestli jsou v Čechách... Tak mami otevřela a studenty pozvala dál. Pamatuju si, jak jí každý dával legitimaci a ona je dala za hrníček do kredence. Kluci byli zmrzlí a říkali nám, že ve dne spali pod roštím a v noci že se plazili přes hranice. Že utíkají z Norimberka, že se tam strašně bombarduje a že se bojí o život. Měli jsme taková železná kamínka, [která] se strašně brzounko rozpálila... Maminka jim tedy rychle zatopila.“

• „To si pamatuju, že tatínek přišel z noční a přinesl zápalky. My jsme se vypravovali do školy a on říká: ‚Děti, pojďte sem, já vám něco povím.‘ A vytáhl z kapsy zápalky. Měly takovou žlutou nálepku a na té nálepce bylo napsáno ‚zünder‘, a to ‚u‘ bylo přehlasované dvěma čárkami, tak se to četlo ‚zünder‘. A on nám říká: ‚Víte, co je na tom napsáno? Zjara určitě Německo dá Evropu Rusku.‘ To si pamatuju, že nám takhle [vysvětlil]. ‚Ale neříkejte to nikde...‘“

• „Na ten Babylon když jsme šli, tak tam teče řeka Bystřice a tam byli pstruzi, tak rychle plavali… A my jsme takhle [procházeli] pod hotelem Praha na Babylonu a tam právě v té Bystřici byli ti pstruzi. Když jsme se zastavili, maminka říkala: ‚Jen pojďte rychle.‘ Když jsme [totiž] šli okolo toho hotelu Praha, tak tam byla umístěná mládež Hitlerjugend. A ti na nás pokřikovali a nadávali nám. Ale já už si ta jména nepamatuju. A plivali po nás. To si pamatuju, to už bylo v té válce, když jsme chodili na borůvky.“

• 1

media recorded in project Příběhy regionu - Plzeňský kraj
  • 2

Nepomuk, 19.02.2024

Mého nevlastního bratrance Míru táhli po zemi, ale on nikoho neudal

Dobový portrét Jarmily Maškové, rozené Jílkové

Jarmila Mašková se narodila 30. listopadu 1933 ve Staré Pasečnici Karolině Jílkové, rozené Langmaierové, a Jakubu Jílkovi. Oba rodiče byli katolíci a k víře vedli i své děti. Maminka se starala o pět dětí a menší hospodářství, tatínek pracoval u dráhy. Když se schylovalo k válce a přišel rok 1938, byla vyhlášena mobilizace. Rodina se tak v září 1938 musela vystěhovat do Dolan u Plzně. Po necelém měsíci se mohla vrátit domů. Vytvořily se Sudety a Pasečnice byla první tamější vesnicí, která do nich nebyla zabrána. Jarmila Mašková pokračovala ve studiích dvoutřídky v Pasečnici. Jako malí chodili sbírat borůvky do lesa v Babylonu, poblíž hotelu Praha, odkud na ně pokřikovala mládež Hitlerjugend. Na jaře 1945 u nich přenocovali pražští studenti utíkající z bombardovaného Norimberka. Jarmila Mašková zažila jako malé děvče také nálety hloubkařů. Ke konci války si místní vyřizovali účty s jejím nevlastním bratrancem Miroslavem, prý ale nikoho za mletí mouky načerno neudal. Spolu s dalšími obyvateli Pasečnice vítala osvobozující americké vojáky. Po vychození měšťanské školy pamětnice pracovala v Pragoděvu v Domažlicích. Dne 3. dubna 1954 se provdala za Františka Maška z Mohelnice, narodily se jim dcery Alena a Jaroslava. Manžel byl do roku 1968 předsedou JZD v Mohelnici, ona sama v JZD třináct let pracovala. Byla také členkou Komunistické strany Československa, zvolili ji do Národního výboru v Mohelnici. Poté byla zaměstnána jako švadlena v textilním závodě Šumavan v Nepomuku, kde šila oblečení pro Sovětský svaz. Pak pracovala na pozici vedoucí objednávkové kanceláře ve společnosti Uhelné sklady Plzeň. V době natáčení (2024) žila v DPS Nepomuk.