Antonín Poštulka

• „Jsem dostal nabídku, že bych měl jít pracovat ve funkci vedoucího útvaru pro řízení jakosti, takže to jsem nějak takhle vykonával pár let. A pak se naskytla příležitost tutéž funkci vykonávat v celulózce v Altu Katumbela v Angole. Takže tím se dostáváme vlastně k dalšímu takovému stěžejnímu bodu mého života, což je pobyt, roční pobyt v Angole, ve které vlastně probíhala tehdy ještě občanská válka. A my jsme tam vytvářeli, tehdy takzvanou, oni tomu přesně říkali, už si teďka nevzpomenu, internacionální pomoc pro východně orientované části Angolské republiky. Tehdy to byla vlastně Angolská republika, která tehdy byla díky té občanské válce rozdělená na stranu, která byla podporovaná vlastně východním blokem.“

• „No s vojnou to bylo taky veselý. Pracoval jsem rok před vojnou jako učitel těch odborných předmětů, tedy učil jsem chemii, fyziku, materiál a technologii na tom učilišti. A když jsem měl po prázdninách pokračovat dál, tak jsem učil jenom to další září a prvního října jsem musel narukovat do Mikulova, prostě absolvovat základní vojenskou službu, tak se tomu tehdy říkalo. A zrovna v té době, to bylo v roce 62, vlastně, tak přišly nebo udály se takzvané ty kubánské události, se tomu říká dneska. Znamená to, že když my jsme byli jako ti bažanti první měsíc na vojně, tak současně s námi v kasárnách byli ještě hoši, kteří vlastně museli přesluhovat třetí rok. Čili byly tři ročníky vojáků v kasárnách.“

• 1

Vizovice, 18.12.2018

media recorded in project Příběhy našich sousedů

Nedělej si nepřátele z lidí. Nikdy nemůžeš vědět, kdy koho budeš potřebovat

V Napajedlech (1962)
photo: archiv pamětníka

Antonín Poštulka se narodil 6. dubna 1943 v Loučce u Litovle. Vystudoval střední chemickou školu v tehdejším Gottwaldově (dnes Zlín) a později, během zaměstnání, si dodělal i vysokou školu. V roce 1962 nastoupil na základní vojenskou službu a v roce 1965 se oženil. S manželkou hledali zaměstnání i s bytem a nakonec ho našli ve Frýdku-Místku. V roce 1979 se mu naskytla příležitost pracovat v papírně na zpracování eukalyptového dřeva v Angole. S rodinou tam strávil jedenáct měsíců.