Marta Rožnovská

• "On byl v armádě, odešel do důchodu s hodností plukovníka. Dokonce mu bylo nabízeno, že by dostal generálmajora, ale byla podmínka, že bychom šli zpátky do Prahy, a maminka – že jsme se museli pořád stěhovat, takže tam nešla. Ale to si vzpomínám, ta doba... mohlo mi být sedm, to bylo tak, to si pamatuju, že maminka chodila na nějakou ruštinu, nevím, jak se to jmenovalo, a babička a dědeček museli všichni vstoupit do [komunistické] strany kvůli tatínkovi. Byli tam jenom kvůli němu, aby nepřišel o ten post, to byla ta padesátá léta. Vím, že dědeček, ten je hrozně neměl rád, ty komunisty, vždycky šel do hospody, tam na ně šíleně nadával, ale kvůli tomu, aby ten táta nepřišel o ten post... Jinak to byl nějaký ten padesátý rok a on studoval rok v tehdejším Sovětském svazu."

• "Já jsem vlastně část, nebo velkou část té rodiny našla, až když mně bylo padesát. Já jsem to vůbec nevěděla. Já jsem ani nevěděla o tom svém původu, jak to teda je. Říká se, že maminka je jistá, tatínek je nejistý. U nás to bylo jasné. Bohužel, já jsem k tomu židovství měla takový negativní... na mě to působilo jako na dítě negativně, protože to bylo něco jako tabu a vůbec se o tom nehovořilo. Já jsem opravdu nic nevěděla. A dokonce i teď, v této době, ještě když jsem pracovala, jedna moje kolegyně mně docela ošklivě řekla: 'A nejseš Židovka, že?' Tak já nejsem Židovka, já jí můžu říct: 'Pocházím z židovské rodiny.'"

• "Tatínek měl pět sester. Vědělo se jenom o té jedné. Ty čtyři sestry zahynuly, i celé jejich rodiny zahynuly v koncentračních táborech. Zahynuli i prarodiče, čili rodiče toho mého tatínka. Já jsem ani neměla fotografie, já jsem neměla vůbec nic. Až tatínek zemřel, v roce 1988, a byla jeho pozůstalost, měl takovou krabici, kde měl rodinné fotky a tam jsem poprvé uviděla, na té fotce, svoji babičku a svého dědečka, o kterých jsem neměla ani ponětí, z jeho strany."

• 1

media recorded in project Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Až jako dospělá se dozvěděla plnou pravdu o židovské polovině své rodiny

Marta Rožnovská, maturitní tablo, 1965
photo: Archiv pamětníka

Marta Rožnovská se narodila 26. července 1946 v Plzni. Její otec Pavel Fiala uprchl v roce 1939 do Sovětského svazu, kde později vstoupil do takzvané Svobodovy armády, se kterou osvobodil Československo. Po válce zůstal profesionálním vojákem a jako oddaný komunista dosáhl před odchodem do penze hodnosti plukovníka. Svým dětem o válečných zkušenostech příliš často nevyprávěl a ještě méně jim prozradil o své židovské rodině, která téměř celá zahynula během holocaustu. Marta Rožnovská tak o svém židovském původu a osudech poloviny své rodiny neměla informace až do své dospělosti. Vystudovala střední zdravotnickou školu v Brně a celý svůj život pracovala jako zdravotní sestra. O osudech svých židovských příbuzných se dozvěděla plnou pravdu až od své sestřenice Hany, které se podařilo válku přežít v emigraci a později se usadila v USA. V roce 2022 žila Marta Rožnovská v Brně.