Josef Sádlo (* 1930)

V Sokole jsem poznal i svou ženu. Od té doby jsme spolu

• za války svědkem náletu na kbelské letiště

• celý život cvičil v Sokole

• účastník X. a XI. všesokolského sletu v letech 1938 a 1948

• pracoval v ČKD Praha

Příběh Josefa Sádla začíná 22. září 1930 v Praze. Své dětství ale trávil již ve vsi  Byšice v okrese Mělník. Jeho matka švadlena u sebe v učení měla i dvě mladé dívky. Její vášní bylo však divadlo, které provozovala s místními ochotníky na hřišti v Byšicích. Josefův otec pracoval v tzv. Malém mlýně, který se nacházel blízko dnešní byšické pošty. Jistý čas také vedl v rámci Sokola místní kino.

„V sále hrál pan Čížek na housle a Adamec na piano. Hráli k tomu, protože to kino bylo němý. To ale znám jenom z vyprávění.“ Kino se dočkalo ozvučení prý až po druhé světové válce. „Byly tam různý filmy, po válce hlavně ty americký, na který jsme se těšili.“ Josef šel v otcových šlépějích a v útlém věku se přidal k místním Sokolům. Jako žák se zúčastnil legendárního X. Všesokolského sletu v létě roku 1938.

V době po mnichovském diktátu zaplavily české vnitrozemí tisíce uprchlíků z obsazovaného pohraničí. Jedna rodina se tehdy ubytovala i u Sádlů. „Naši nechali tu jednu místnost, která byla poměrně velká, přepůlit, prostě tam postavili příčku. Tam se nastěhovali nějaký Hruškovi, který bydleli v pohraničí. A celou válku bydleli vlastně u nás.“

Pak to odhoukalo a vlak jel dál

Za války úřady zabraly školní budovu a výuka se tak odehrávala, kde se dalo, třeba v hostinci na Špici, v jedné místnosti na zámku. „Takže těch míst, kde byly jednotlivý třídy, bylo víc. A samozřejmě se dělo, že kantoři museli pochodovat tam, kde měli zrovna třídu.“

V roce 1944 Josef dokončil základní vzdělání a nastoupil do učení jako radiomechanik. Společnost, ve které se učil, sídlila na Václavském náměstí, a tak musel každý den dojíždět vlakem. Vzpomíná na vagony v dezolátním stavu, leckdy s rozbitými okny beze skel.

Během jedné ze svých cest se stal svědkem náletu na kbelské letiště: „Byl hlášenej poplach, a tak jsme samozřejmě vystoupili, dívali se, co se děje. A viděli jsme, že tam v tom kbelským letišti jsou rozestavěný jednotlivý německý letadla na plošině. A takzvaný hloubkaři nalítávali na ty letadla a stříleli na ně. To pro nás byl samozřejmě zážitek. A pak se to odhoukalo a vlak pokračoval dál.“

Josef zažil nálet i v Byšicích v samém konci války, byť zprostředkovaně, protože tehdy zrovna marodil.

Sokol měl po válce velké uplatnění

Po válce se život vracel k normálu, činnost obnovil i Sokol. „Myslím, že Sokol měl po válce velký uplatnění mezi mládeží.“ Sám se v roce 1948 účastnil jako dorostenec legendárního XI. Všesokolského sletu v Praze. Zde se také blíže seznámil se svou budoucí ženou, se kterou se záhy zasnoubil a po povinné vojenské službě se s ní i oženil. „Od tý doby spolu žijeme. Šťastně či nešťastně. Tak to v rodinách bývá.“

Ještě předtím však přišel komunistický převrat v Československu a následovalo znárodňování. „Všichni jsme si mysleli, jak to bude krásnej čas, a pak se to v osmačtyřicátým zvrtlo jiným směrem, než jsme si představovali.“

Josef Sádlo narukoval v roce 1951 na vojnu do České Třebové, sloužil jako obsluha radaru. Poté se oženil a začal pracovat v ČKD nejprve u výroby parních turbín a následně se uchýlil k výzkumu kompresorů. V ČKD nakonec prožil i dobu sametové revoluce a zúčastnil se i generální stávky 27. listopadu 1989. Vzpomíná na tehdejšího vůdce dělníků Petra Millera, kterému se před listopadovými událostmi říkalo „advokát chudých“.

Krátce nato v roce 1990 odešel Josef Sádlo do důchodu. Celý život zůstal věrným Sokolem a jako cvičenec i cvičitel v byšickém Sokolu působil až do roku do roku 2010. Dodnes (2019) žije v Byšicích.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Matěj Senft)