Olga Vaňková

• „Měli jsme dost různejch takovejch tisků doma a já jsem něco i psala na stroji, to jsme dělali, no. No já nevím, pro koho, ono se to rozmnožovalo vždycky, že jo. Vždycky deset kopií se udělalo a pak to Jirka odvez. Nevím, pro koho ty knížky... pro koho to bylo. Co tady máme, co tu mám, Hrabala tu mám, Obsluhoval jsem anglického krále, pak jsem pétépá... Černý barony jsme psali, jsem psala. No bylo to dost únavný, protože toho je hodně, že jo, blbě se to píše. No ale tak jsme to zvládli, no.“

• „Tam, kam já jsem za ním jezdila, tam byli na mě ohromně, a na něj taky, slušný. Nejdřív nastupoval, byl v Dubnici nad Váhom, tak tam jsem byla za ním v roce 52, on nastupoval v roce 52. A na Vánoce jsem jela, na Ježíška v půl dvanáctý v noci, a byla jsem tam až do Novýho roku, prostě. A bydlela jsem tam, tam byla, to byla ubytovna pro pracovníky normálně civilní. A Jirka to tam domluvil s nima a oni všichni ty pracovníci měli dovolenou, že jo, byli na svátky doma. Takže byla ta ubytovna prázdná. Takže mě tam ta hospodářka nebo prostě, co tam byli ty manželé, mě tam ubytovali. Nosili mně buchty, nosili mně snídani, byli úžasný.“

• „A tehdá toho 21. srpna, ten den, jsem vstala a teď jsem pustila si rádio, teď jsem slyšela, co hlásej. A já jsem tehdá jela služebně do Sedlčan, takže jsem vstávala dost brzo, asi kolem šestý hodiny jsem vstala. Takže jsem... rychle jsem otevřela dveře balkonový, abych ještě vyvětrala, než půjdu, že jo. My jsme bydleli nahoře, že jo. A teď jsem slyšela, co hlásej. A teď šla kolem taková jedna naše příbuzná. Nebudu vám říkat, jak se jmenovala, ono to není podstatný a z tý rodiny už nikdo nežije vlastně. Ale byla to velká soudružka. A já jsem jí říkala: ‚Teto,‘ ona byla příbuzná mýho muže, jo. A já jsem volala na ni: ‚Teto, slyšela jsi, víš, co se stalo?‘ A ona mi odpověděla: ‚To je správný! Co si myslíš, že by tady bylo?‘ A já jsem rozčíleně... a řekla jsem: ‚Ty krávo jedna.‘“

• 1

Strančice, 03.12.2018

Černí baroni byli dost únavní, protože jsou hodně dlouhý, špatně se to přepisovalo

Olga Vaňková
Olga Vaňková
photo: archiv pamětnice

Olga Vaňková se narodila 28. ledna 1934 v Praze. Protože s rodinou bydleli přímo v centru Prahy, na Václavském náměstí, odešli na konci války do Berouna. Když se vrátili domů, měli prostřelené okno. Se svým budoucím manželem se seznámila v roce 1950 na školní brigádě a v roce 1952 se vzali. Protože manželův otec byl živnostník, byl zařazen k PTP, kde ho pamětnice navštěvovala. Dne 21. srpna 1968 byly zrovna jejich dvě dcery na táboře na Rujáně v tehdejší Německé demokratické republice (NDR) a musely se narychlo vrátit domů. V osmdesátých letech se Olga zapojila do opisování neoficiální literatury, přepisovala třeba Hrabalův román Obsluhoval jsem anglického krále nebo Černé barony. Ze sametové revoluce byla nadšená a dodnes je vděčná, že se režim v Československu změnil.