Tomáš Veselý

• „Prostě pořád něco hledali, jestli doma nemáme třeba, já nevím, nějaký zboží ze zahraničí, nebo já nevím, no, tak abych pravdu řekl, nevím.“ – „Jak to vypadalo?“ – „Maminka nás zahnala, měli jsme třípokojový byt, do jednoho pokoje a prostě přijeli tam jak na vojně ti mazáci, jak těm bažantům vyhazovali, tak takhle to vyhazovali pořád něco, nikdy nic nenašli, teda jako.“ – „A kdo to byl? To byla StB?“ – „StB.“ – „A kdy asi, kolik vám bylo? Jak jste byl velkej?“ – „No, já si v podstatě pamatuju až věci, když už jsem byl. To mi bylo dvacet tři let. Narodil se mi první syn. A v pátek, v pátek pro něj [pro otce] přišlo StB na vyšetřování. A už jsme tátu neviděli. Bylo mu padesát tři let, zemřel při vyšetřování.“

• „Když bylo bombardování, tak jsme byli ukryti v mlýně, to bylo v roce 1944. To si pamatuju, že dokonce na ten mlýn spadlo několik bomb, ale protože ty bomby byly vyráběny, myslím, v Martině a neměly tu zápalku nebo roznětku, takže akorát to udělalo škodu hmotnou, nikoliv výbušnou.“

• „Byla to rodina, Alexandr Valenta se jmenoval, maminka, nevím, jak se jmenovala, nebo ta paní, to nevím. Bylo tam ukryto více lidí. Staral se o nás jako o rodinu katolický kněz Alfons Ščepko. To si pamatuju dobře, protože ještě po válce v roce 1954 jsme se spolu setkali, přišel nás navštívit posléze. My se museli odstěhovat do Ostravy, protože náš byt, majitel bytu zemřel, respektive toho rodinného domu, a byt byl obsazenej nějakým českým nájemníkem. A neprokázali jsme, dokonce byl vystěhovaný veškerý nábytek, takže nás teta přijala v Ostravě, kde měla jeden volný byt, a bydleli jsme od roku 1946 de facto v Ostravě.“

• 1

Otce odvedli na výslech. Už jsme ho neviděli

Tomáš Veselý, cca 1958
photo: Archiv pamětníka

Tomáš Veselý, rozený Weiss, se narodil 27. června 1940 v Bratislavě Oskarovi a Anežce Weissovým. Jeho otec byl židovského vyznání, matka katolička. Rodina dodržovala židovské i křesťanské zvyky. Válku strávil ve slovenské Staré Turé, kam rodina odešla z Bratislavy, aby nebyla tolik na očích nacistickému režimu. Ve Staré Turé zažil bombardování. Po válce si rodina změnila své německy znějící příjmení. Od roku 1946 žili Veselí v Ostravě u tety z matčiny strany. Tomáš Veselý po základní škole nastoupil na obchodní akademii, kde roku 1958 maturoval. Mezi lety 1959–1961 sloužil základní vojenskou službu v Nitře. Několik dní po narození prvního syna mu roku 1963 zemřel otec, údajně během výslechu Státní bezpečností (StB). Čtyři roky pracoval Tomáš Veselý u válcovací trati ve Vítkovických železárnách, kde prožil invazi vojsk Varšavské smlouvy. Na protest si se svými kolegy lehal před tanky. Roku 1969 se podruhé oženil a přestěhoval se za svou novomanželkou do Prahy. Následující dvě desetiletí pracoval ve státním podniku Barvy laky. Během Palachova týdne v lednu 1989 se v Praze účastnil protirežimních demonstrací. V roce 2023 žil v Praze.