Emil Pejša

• „Sdružení… teďka jsme potřebovali mít zřizovatele. Tak zřizovatel náš, to byl vlastně Honza Pelcman z Radaru, že jo, takže SSM Novosedlice. Tak ty mohli mít na svých plakátkách od kulturních akcí po brigády, po, já nevím, koně pěstovali, až po rozvážku hnoje, tak tam měli i výtvarnou skupinu. A divadlo, divadla měli asi dvě, takže ti měli potom škálu takhle rozšířenou, no a vlastně název jsme říkali, nějak Terč, tak prostě jsme tomu dali Terč, protože jsme říkali, chceme se nějak trošku trefovat do toho režimu, ono to potom bylo trošku opačně, spíš se trefovali oni do nás, že jo.“

• „To byla ta krásná schůze, tam byli, z [národního] výboru tam byla nějaká ženská od nás, ten okresní tajemník Svazu [socialistické mládeže] a pak tam byl od Svazarmu nějakej chlápek a ještě někdo, to už si nepamatuju. A asi po dvouhodinový diskusi, [o tom] jako zrušit ten název Radar, tak nevím, jestli to byl tenkrát Honza Pelcman, nebo co, tam pronesl krásnou věc: ‚Tak víte co, tak ať se trošku dohodneme, uděláme to, že to budeme psát pozadu.‘ A ten z toho Svazarmu takhle bouchnul do stolu a říká: ‚No, konečně nějaký slovo!‘ Pak mu to došlo a vytáhl na nás kvér. V tu ránu my jsme vystřelili ze židlí a říkáme: ‚A všichni ven! A tady ten člověk už nám sem v životě nesmí vstoupit. Odchod.‘ Takže tím to krachlo, už i to přesvědčování o tom SSM, ale pak to stejně dopadlo, že jsme museli jít pod to SSM.“

• „My jsme přišli v září do školy a najednou jsme dostali učebnici ruštiny, my to všichni prostě počmárali a nechtěli jsme to. Prostě jsme se nechtěli vůbec bavit, jako říct rusky slovo. Bylo to takový divný a to padlo asi na všechny ty děcka. Bylo to blbý, když tam projížděly každou chvilku tyhle kolony, to byla taková úplná deprese.“