Dalibor Kloc

• „Byl jsem první, když bylo to sestřelení nad Přerovem. Protože jsem bydlel přímo v Rokytnici a přímo z těch polí. Vím, že se to tam tenkrát pralo ve vzduchu. Bylo pod mrakem. Já jsem to z leteckých dílen všechno viděl. Tak jsem vyběhl směrem k Olomouci v době, když tam spadl čtyřmotorový bombardér. Byl jsem blízko, a tak jsem to letadlo prolezl a chtěl jsem ukrást návody, co se dělá, když se něco stane. Chtěl jsem to sebrat, ale neměl jsem to kam dát, tak jsem si odnesl jenom nějakou součástku, která ještě leží v domě, kde jsem se narodil.“

• „[V té době se tam stavěly messerschmitty 110], stíhačky. Vyráběly se v Lutíně a dovážely se na letiště, kde se sestavovaly a dělaly na nich zkoušky. Pak se s nimi přelétávalo do Vídeňského Nového Města už pro potřeby armády. Vím, že v té době tam bylo gestapo, které chytlo sabotáž, že tam montovali podvozky, které nefungovaly. Vím, že tehdy gestapo pobralo všechny, co kolem toho dělali.“

• 1

Velké Losiny, 19.02.2024

• 2

Velké Losiny, 26.02.2024

Bylo pod mrakem a ve vzduchu se to pralo

Dalibor Kloc v dětství
photo: archiv pamětníka

Dalibor Kloc se narodil 5. července 1929 v Předmostí u Přerova. V této obci v dětství docházel do skautského oddílu, s nímž absolvoval tři skautské tábory, než byla v roce 1940 celá junácká organizace nacistickým režimem rozpuštěna. O dva roky později musel předčasně ukončit měšťanskou školu a na příkaz úřadů nastoupit do učení na leteckého mechanika. Výuka probíhala v leteckých dílnách na letišti v Olomouci Neředíně využívané tehdy jako letiště Luftwaffe. V prosinci 1944 byl očitým svědkem pádu amerického bombardéru v Rokytnici u Přerova. Na konci války se jeho otec Jaroslav zapojil do přerovského povstání. V roce 1945 Dalibor Kloc dokončil učiliště a tehdy se také rodina přestěhovala do pohraničních Velkých Losin, kde otec nastoupil na místo vedoucího pošty. Dalibor Kloc se ve Velkých Losinách stal vedoucím oddílu Junáku. Jenže po únoru 1948 komunistický režim junáckou organizaci opět zrušil. Někdy v té době donutili otce odejít do předčasného důchodu, protože se jako bývalý člen České strany národně sociální stal nepohodlný pro nový režim. V letech 1952 až 1954 Dalibor Kloc prošel vojenskou službou. Jako letecký mechanik sloužil opět na letišti v Olomouci Neředíně. Prošel tam vojenskou odbornou školou pro letecké mechaniky a jako člen výcvikové letky zabezpečoval první kroky budoucích pilotů v základním výcviku. Po propuštění z vojenské služby pracoval v n. p. Velamos Sobotín a poté až do penze v n.p. Severomoravské pily. Po prvním nevydařeném manželství se v roce 1955 oženil s Marií Foltýnovou a v letech 1957 až 1966 na svět přišly tři jejich děti – Dalibor, Jana a Šárka. I přes opakované nabídky nikdy nevstoupil do komunistické strany. V době natáčení v roce 2024 bydlel stále ve Velkých Losinách.