Ivan Kubela

• "Nakreslil to, mám i ten jeho výkres a dopis, co udělal pan Havel. Bořek přišel a říkal: ‚Ty vado, Havel po mně chce vázu, aby nešla uchopit.‘ Já jsem říkal: ‚Uchopit – jedině, že na to nalepíme nějaké střepy.‘ On říká: 'Ale ne, dáme tam trny.' Tak jsme ji zkusili celou osázet těmi trny. To červené představuje jakoby život. A trny, že to nejde vzít."

• "Seznámil jsem se s Bořkem v roce 1986. Když jsem v roce 1985 přišel z vojny, tak jsem dělal v huti. Bořek tam jezdil na tajňáka přes pana Roubíčka, protože byl v exilu. Takže tam pan Roubíček jakoby vzoroval a on vzoroval, Bořek. Takže já, Petr Novotný, Libor Fafala a kluci okolo jsme dělali pro Bořka. A tak jsme se seznámili. Takže do roku 1990 se to tak nějak pumprlíkovalo. Pak jsme skončili. Vzorem byl Petr Novotný a vždycky mě udivovalo, jak dělal doma. A tak nás s kamarádem napadlo udělat si doma pícku. A samozřejmě nám Bořek pomohl, abychom na to měli. Postavili jsme ji u mého bratra, měl dům a v garáži jsme tu pec postavili. A když jsme skončili v práci, tak jsme ještě šli na pícku a tam jsme dělali."

• "Spolupracoval s Crystalexem, takže navrhoval i pro ně. Ono vlastně, když výtvarník přijde do hutě, tak má svou vlastní představu. Buď to má nakreslené, nebo ne. A přijde za vedoucím, on mu dá k dispozici tým sklářů a pak debatují o tom, jak se to bude realizovat. A tam musí výtvarník trochu spoléhat na to, že mu sklář pomůže. A pan Roubíček z toho hodně vycházel."

• 1

Liberec, 31.01.2024

media recorded in project Příběhy regionu - Liberecký kraj

Přistupuji k práci v pohodě. A mám z ní radost

Ivan Kubela jako střelec Svazarmu Crystalex, 1981

Ivan Kubela se narodil 17. března 1963 v Novém Boru do sklářské rodiny. Je absolventem tamní střední sklářské školy a řemeslu se věnuje již od roku 1978. Začínal ve sklárnách Crystalex a Egermann, dříve známé jako Hantich, kde spolupracoval s legendárním sklářským výtvarníkem René Roubíčkem. Naprosto zásadním se stalo jeho spojení se světoznámým architektem a designérem Bořkem Šípkem, s nímž spolupracoval více než 25 let. Návrhy Bořka Šípka nejprve realizoval spolu se skláři Petrem Novotným a Liborem Fafalou ve sklárně Ajeto Lindava. V roce 2009 otevřel spolu s Bořkem Šípkem v Novém Boru huť Anežka, kterou provozoval i po smrti slavného sklářského designéra v roce 2016. Po pandemii covidu, kdy sám těžce onemocněl, a po následné nehodě přestal v roce 2021 foukat sklo a stal se konzultantem výroby pro sklářskou firmu Lasvit. Zkušenosti sbíral na mnoha stážích v zahraničí. V americkém Pilchucku pomáhal jako asistent skláře Petra Novotného při výuce v kurzech tvarování skla. Některé zakázky realizoval v Japonsku nebo ve Francii. Na výstavě v Novém Boru v roce 2023 představil u příležitosti svých šedesátých narozenin vlastní sklářská díla a umělecké sklo od designéra Bořka Šípka. Mezi nimi vynikala divadelní Thálie, váza Millenium, vytvořená k přelomu tisíciletí, a váza Neuchopitelná, kterou navrhl někdejší český prezident Václav Havel. V roce 2024 žil Ivan Kubela s manželkou Ivetou v Novém Boru. Příběh jsme mohli zaznamenat díky finanční podpoře firmy Lasvit.