Petr Pokorný

• "To bylo tak, že jsme samozřejmě seděli za katrem, otec před katrem, pak nějak na minutu dovolili, aby si otec se mnou potřásl rukou, pak velice objímal matku, to je zase začal ten bachař trhat od sebe a tím to skončilo. Pak nás zahnali na jednu stranu katru a otce na druhou stranu, tam byla mezi námi mříž. A kontrolovali, jestli mu nechceme něco propašovat nebo dát, takže nás rozháněli od sebe. Zaprvé to nebylo vůbec příjemné. Pak si člověk musel dávat pozor na pusu – na spoustu věcí jsme se ani nesměli zeptat a otec ani nesměl mluvit o tom, jak tam probíhá ten výkon trestu a co tam dělá atd. Musela se zkrátka najít nějaká neutrální témata, třeba o rodině, protože spousta věcí byla zakázaná."

• "Já jsem se vracel ze školy. Maminka pracovala v dětské nemocnici jako sociální pracovnice, ale ten byt patřil babičce, která byla v důchodu, a shodou okolností byl doma i domovní důvěrník, takže toho si oni vyžádali. Myslím, že byli dva, ti příslušníci StB, a třetí na ně čekal ve Volze před domem. Tu prohlídku dělali v celém bytě, zabavili asi 12 věcí, ale jinak postupovali poměrně slušně, nic nezničili ani zbytečně nerozházeli, což musím říct, že byl určitý pokrok proti 50. letům, kdy při těch prohlídkách lidem málem ten byt zničili. No, nakoukli do sklepa a jinak prohledali ten byt. Babička zastlala do postele západoněmecký časopis, který referoval o okupaci Československa, tak ten nenašli. Ale jinak se dochoval ten protokol k domovní prohlídce. No, ale když odcházeli, tak já jsem přicházel ze školy, aniž bych něco tušil, tak jsem ještě ty pány slušně pozdravil, což mě potom mrzelo, že jsem je zdravit neměl, ale... Zkrátka bylo to tak, že otce zatkli, u nás dělali tu domovní prohlídku a já jsem se to dozvěděl až po návratu ze školy, co se stalo."

• "V roce 1969 tady byly velké nepokoje, dokonce se tu i střílelo. Ten hoch, ten [Stanislav] Valehrach a Dana Muzikářová byli zastřeleni. Tak to jsem slyšel až k nám. Byl jsem na zahradě a domovní důvěrnice, která měla čtyři děti – to byli adventisté sedmého dne, ale velmi slušní lidé, a ta paní dělala domovní důvěrnici a říká mi: ,Petře, nikam nechoď, ve městě se střílí!' A já jsem opravdu slyšel tu střelbu až u nás na zahradě na Antonína Slavíka, to se střílelo někde v centru města a ta střelba byla slyšet až k nám. To byl ale srpen 1969, to byly protesty proti okupaci a střet naší policie a naší armády s občany."

• 1

media recorded in project Příběhy regionu - Jihomoravský kraj
  • 2

Dědeček bojoval proti nacistům, otec proti komunistům

Petr Pokorný, 1964
Petr Pokorný, 1964
photo: archiv pamětníka

Petr Pokorný se narodil 14. září 1954 v Brně rodičům Zdeňkovi a Anně, rozené Hajdové. Jeho dědeček Čeněk Hajda byl významný prvorepublikový armádní důstojník, za první světové války bojoval v řadách československých legií v Rusku a za druhé světové války se zapojil do protinacistického odboje v rámci organizace Obrana národa, za což byl zatčen a odsouzen. Zemřel v roce 1944 v německé káznici. Otec Zdeněk Pokorný byl na počátku 50. let z politických důvodů vyloučen z vysokoškolských studií a poslán na vojnu k Pomocným technickým praporům (PTP). V 60. letech si doplnil vysokoškolské vzdělání a pracoval jako projektant a statik. V roce 1968 se politicky angažoval v rámci Československé strany socialistické (ČSS) a podporoval pražské jaro. S nástupem normalizace byl ze strany vyloučen, následně zatčen a v roce 1972 odsouzen v procesu s Milanem Šilhanem a spol. ke čtyřletému vězení. Po propuštění směl pracovat pouze v dělnických profesích. Po sametové revoluci byl plně rehabilitován. Kvůli otcově uvěznění nemohl pamětník po maturitě na gymnáziu dále studovat. Nejprve pracoval v ČSAD, pak jako stavební dělník, později se vyučil zedníkem a tuto profesi vykonával až do odchodu do penze. Pamětník je ženatý, s manželkou vychovali dceru. V roce 2023 žil Petr Pokorný v Brně-Líšni.