Jiří Ryba

• „Nevidím důvod toho litovat, ani důvod správnosti.“ – „A bylo vám to k něčemu dobré?“ – „Že jsem byl společensky rovnocenným partnerem mých spolupracovníků, oni byli dělníci, já prostě nebyl. Vstupem do KSČ došlo k vyrovnání.“

• „Šel jsem na rande ze zakázaného prostoru. V Plané u Mariánských Lázní byla v parku zábava, přeskočil jsem plot a domluvil si tam rande. Vzal jsem si tepláky, což je strašný čin, zbavit se uniformy a vzít si civil. A šel jsem asi kilometr do města na rande. Už jsem byl u domu, kde jsem měl mít rande. A najednou přímo naproti mně – to je zlá náhoda – šel pod lampou můj nadřízený, staršina roty. Ptal se, co tam dělám. Řekl jsem, že tu mám rande s holkou. Samozřejmě hned padl trest tři dny arestu v base. Byl jsem tak smělý, nebo asi zamilovaný, že jsem i z té basy šel na rande. To už smrdělo, kdyby mě chytili, byla by to už záležitost na prokurátora a soud. Všecko dobře dopadlo, byl to jenom přesun na čáru.“

• „Ke změně došlo, když starší brácha a já jsme končili povinnou školní docházku. Protože jsme se dobře učili, tak táta chtěl, abychom nedřeli rukama jako on, řemeslo je dřina. Nově nastalou politickou situaci zachránil vlastním rozumným rozhodnutím. Věděl, že bychom se jako potomci živnostníka na studia nedostali. Poručil sám sobě a řekl, že to kvůli nám udělá, a stal se dělníkem v cihelně. Šel dělat tvrdší práci, než byla malířina. A brácha se skutečně dostal na gymnázium, já jsem se dostal na sklářskou školu, sestra se dostala na pedagogickou školu.“

• 1

Liberec, 26.09.2023

media recorded in project Příběhy regionu - Liberecký kraj

Otec za komunismu obětoval svou práci, ze syna se pak stal úspěšný sklář

Jiří Ryba v roce 1957
photo: Archiv pamětníka

Jiří Ryba se narodil 8. září 1938 ve Staré Pace, kde prožil své dětství a také období druhé světové války. Po nástupu komunistů k moci se jeho otec rozhodl zanechat řemesla malíře a jít pracovat do cihelny, aby jeho děti měly možnost studovat. Pamětník absolvoval sklářskou školu v Železném Brodě, obor tavené plastiky. Pod záštitou školy a později družstva Maják spolupracoval se sklářským výtvarníkem Janem Černým. Začátkem sedmdesátých let pod jeho vlivem vstoupil do KSČ. V osmdesátých letech se Jiří Ryba začal věnovat převážně vlastní sklářské tvorbě. Před sametovou revolucí v roce 1989 vystoupil z KSČ. Poté jako sklářský umělec na volné noze vystavoval v galeriích a prodával svá díla do světa. V roce 2023 žil v Lomnici nad Popelkou. Příběh pamětníka jsme mohli natočit díky podpoře firmy Lasvit.