Mgr. Milena Cubrová

• „Čtyři dny se plavil, a když už nemohl a myslel si, že umře, uviděl v dálce loď, tak k ní ještě doplaval. Byla to loď, která převážela uhlí mezi Polskem a Španělskem po Středozemním moři. Bál se, aby ho neposlali zpátky do Čech, a tak dělal, že je Angličan a že měli nějakou sázku a že to dopadlo takhle špatně. Kapitán ho tedy vzal na loď nahoru a bratr to přežil do Livorna, tam prosil, aby mu zavolali francouzského konzula. Ten byl velmi srdečný a pomohl mu. Byl to velmi sympatický pán a pak byli dlouho přátelé. Bratr napsal Jeanette, ta poslala peníze a všechny papíry, a tak mu umožnili, že se dostal přes dvoje hranice, to jest italské a francouzské, do Francie.“

• „Já jsem byla hodně tiše, aby mě komunisti nevybrali jako některé moje spolužáky. Byla jsem promovaná na magistru a šla jsem pracovat do lékárny ke strýčkovi, měl v Praze lékárnu soukromou. Vzpomínám na to, že jeho manželka onemocněla a potom brzo umřela, protože těžce nesla, když mu lékárnu komunisté sebrali.“

• 1

Bratr se čtyři dny plavil, málem nepřežil

Milena Cubrová v 60. letech

Milena Cubrová, rozená Schürerová, se narodila 26. října 1925 v Písku jako nejstarší ze čtyř dětí JUDr. Miroslava Schürera, notáře, a Růženy, rozené Smetanové. Většinu svého dětství a mládí prožila v Polné u Havlíčkova Brodu a později v Kutné Hoře. V roce 1943 odmaturovala na kutnohorském gymnáziu. V roce 1944 zažila bombardování v Pardubicích, kde pracovala v lékárně a bydlela ve vilové čtvrti v rodině lékárníka. V letech 1946 až 1948 vystudovala farmacii na přírodovědecké fakultě. Po válce její rodinu postihla represivní politika komunistického režimu. Po roce 1948 byl její bratr Přemysl nasazen k PTP (Pomocným technickým praporům). Jejího strýce, lékárníka, komunisté připravili o živnost, což vedlo k předčasné smrti jeho ženy. Otec Miroslav nemohl najít odpovídající práci kvůli svým antikomunistickým postojům. Milenin bratr Přemysl emigroval v roce 1971 přes Alžírsko do Francie, kam se podle vyprávění vydal přes moře na šlapacím člunu. Po bratrově emigraci Milenu vyslýchala Státní bezpečnost a několik týdnů nevěděla o jeho osudu. Milenin manžel nesměl kvůli emigraci svého švagra pracovně do zahraničí. Bratra Přemysla směla Milena navštívit ve Francii až v roce 1982, po smrti svého manžela. Bratr se do Československa již nikdy nevrátil, zemřel v roce 2007 ve Francii. V roce 2023 žila Milena Cubrová v Praze.