František Václavík

• „Otec dostal tři roky a strýc taky dostal tři roky. Jenže otec, ten byl pruďas. Těžko říct, pruďas, ale on měl pravdu ve všem a bral to striktně. On na všechno nepřistoupil, co mu vrazili. Ona to byla hrozně těžká doba a náš otec nedokázal pochopit, že za nic dostane tři roky vězení. A on taky ty tři roky dostal.“

• „Jednou měl otec právníka, ten se jmenoval doktor Veselý, jako dneska si ho pamatuju. Ten mu povídal: ‚Pane Václavík, musíte to brát tak, že vy musíte být obviněný a musíte dostat nejméně tři roky, aby vám mohli sebrat veškerý majetek. Aby mohli sebrat dílnu i zadní dílnu.‘ Strýc, tedy teta, musela půlku kovárny dole u silnice znovu proplatit, když tam chtěla bydlet, protože půlka propadla. Tatík dostal tři roky. Byla to hrozná doba.“

• „A druhý den přišli policajti a začali všechno sepisovat. Já jsem se doma učil, tak jsem hned pospíchal nahoru, kde jsme bydleli dřív, k babičce, protože jsme bydleli tam, kde měly být kanceláře a tam jsme bydleli, jelikož nebylo kde bydlet. Tak jsem pospíchal domů a tam u nás dělali domovní prohlídku najednou. A na ty slova do smrti nezapomenu, když prohlásili, že chtějí zlato, vkladní knížky nebo peníze v hotovosti, a otec povídá: ‚Tohle je mý zlato, ruce, ty vydělávají to zlato. Ale já zlato žádný nemám.‘ Cenný věci, šperky a hodinky… Otec ukázal hodinky a já jsem ještě dodal: ‚To má hodinky od babičky, to mu koupila k dvacetinám, jsou to starý hodinky.‘ Oni si je vzali.“

• 1

Lázně Bělohrad, 25.05.2021

media recorded in project Příběhy našich sousedů

Svoboda je dobrá, ale neumíme v ní žít

František Václavík v kovárně
photo: Archiv pamětníka

František Václavík se narodil 22. února 1943 v Nové Pace. Dětství prožil v nedalekých Lázních Bělohrad. Po ukončení základního vzdělání nastoupil na učňovský kovářský obor v Benešově. Praxi vykonával v kovárenské dílně svého otce a strýce. V roce 1959 byla však kovárna rodině znárodněna. Václavíkovi tak přišli téměř o všechen majetek. Kromě toho byl František Václavík starší ve vykonstruovaném procesu odsouzen na tři roky odnětí svobody. V roce 1960 se František vyučil kovářem a nastoupil do podniku Silniční stroje a zařízení v Nové Pace, kde pracoval až do důchodu. Zemřel 26. listopadu roku 2022.