Marie Hladíková

• „Nějak v lednu poslal vzkaz po bratrovi Láďovi, jestli mě tedy může pozvat na návštěvu, jestli bych za ním přijela. No tak jsem samozřejmě souhlasila, bylo to na léto plánované, nevím už přesně, který měsíc. Ale přišla do toho zaplaťpánbůh amnestie.“ – „A co že si na vás tak vzpomněl? Byli jste ve styku, že jste si dopisovali?“ – „Přes Láďu a Boženku si na mě vzpomněl, zmiňovali se o mně určitě v dopisech.“ – „Vyprávěl někdy o tom, co tam zažil v Jáchymově a v Příbrami, co tam zažil v dolech nebo přímo v barácích, kde byla věznice?“ – „Ano, ale moc málo.“

• „Když se to provalilo tady na Jizerce, tak on byl, měl úraz na motorce a byl ve Frýdlantě v nemocnici. Takže tomu zatčení ušel, teprve dodatečně, jak zjišťovali podrobnosti, tak teprve dodatečně ho zavřeli při vyšetřování.“ – „Když tam byli skauti na Jizerce v tom bunkru a plánovali odboj proti komunistům, tak o nich věděl?“ – „On o nich věděl, ale neprozradil je. Doporučoval jim, aby toho nechali, že to nemá žádný význam, že nic nezmůžou. Samozřejmě ho neposlechli a takhle to dopadlo. Zřejmě i podle výslechu těch lidí zjistili, že byl v tom dost zapojený, a proto ho dodatečně zavřeli.“

• „Tak na Staroměstském náměstí jsme čekali na závěr. Když šli muži, tak co jejich krok, tak ‚Beneš, Beneš‘, to byl takový zážitek. Beneš.“ – „A jak to vás působilo?“ – „Jak vidíte...“ – „Že vás to dojímá hodně?“ – „Dojímá.“

• „Přišla jsem o sousedy při odsunu, samozřejmě, bydleli jsme v domečku a vedle byla pekárna a krám, měli ho Adolfovi. Sice takové české jméno, původně to byli Češi, ale paní Adolfová byla Němka, neuměla blafnout česky. Ta se přišla rozloučit s tatínkem, to byla taková nějaká stěhovací parta, brzy ráno přišli, nevím, jak dlouho to trvalo, než co všechno jim dovolili vzít. Nějakých těch třicet kilo mohli mít. Přišla se rozloučit s tatínkem. Říkala tatínkovi: ‚So viele Jahre gute Nachbaren‘ – tolik let dobří sousedi. To mně bylo moc líto, my jsme byli opravdu takoví. Hlídala jsem jim děti v sobotu, měli pekařství a koloniál, paní bylo potřeba, aby byla v krámě, no tak nějak nejdřív jenom že budu jezdit s kočárkem. Potom z toho bylo, že soboty odpoledne jsem hlídala nejdřív – měli ho po dvou po čtyřech letech, jsem hlídala, holčičku, pak i kluka jsem pomáhala v sobotu trošku vychovávat, když paní byla v krámě, trošku jsem ho vychovávala, za hlídání jsem dostala krajíc chleba přes celý chleba, namazaný máslem, většinou na tom byl buď salám, nebo sýr, to se střídalo, plátkový sýr a okurka.“

• „Díky průmyslu se neměli lidi tak nejhůř, ne že by se měli bůhvíjak, ale to živobytí si tady našli. Pamatuji výrok jednoho, byl to Jarka Blažků. V prvomájových průvodech chodil s komunisty, byli to Němci. Říkal – Křičeli jsme ‚Wir wollen Arbeit und Brot!‘ – a knakra jsme měli v kapse. Tak se říkalo malým uzenkám. Chtěl chleba a práci – a uzenku měl v kapse. Tak zle jim taky nebylo.“

• „Když si vzal Němec Češku, měli německou rodinu, ale i když si vzal Čech Němku, měli taky německou rodinu, to němectví tady převážilo. Nevím, jaký prospěch z toho lidi měli. Češi byli v menšině. Bylo zapotřebí, aby se češství udrželo, byla zaplaťpánbůh i česká škola. I když tatínek měl převážně německé zákazníky, tak nám dal oběma jenom českou školu. Měli jsme i čtvrtý ročník, který byl tak něco jako něco navíc ještě. Pepa se vyučil elektrikářem, přišel rok 1938 a Němci nás zabrali, tak ze strachu, protože se vědělo, že bude válka, tak Pepu vypravili do Úlibic k tetě v domnění, že tam bude uchráněný nějak. Tady si asi rodiče mysleli, že by musel do války narukovat. Ale těm Čechům, co tady zůstali a hlásili se k češství, tak nemuseli do války.“

• 1

Smržovka, 24.11.2021

media recorded in project Příběhy regionu - Liberecký kraj
  • 2

Smržovka, 25.11.2021

Velezrádce si vzala hned, jak přišel z basy. Nikoho jiného nechtěla

Marie Hladíková na svatebním fotu s Karlem Hladíkem v roce 1960
photo: archiv pamětnice

Marie Hladíková, za svobodna Valešová, se narodila 18. března 1921 v Jizerských horách ve Smržovce. Město nazývané Morchenstern obývali převážně sudetští Němci, maminka Marie Hladíkové a tatínek byli Češi. Pamětnice chodila do české školy ve Smržovce a do české měšťanky v Tanvaldu. V roce 1937 nastoupila do textilní firmy Lederer a Wolf, jež patřila židovským majitelům. Po mnichovské dohodě a obsazení Sudet na podzim 1938 firmu zabrali Němci, původní majitelé se do Tanvaldu nikdy nevrátili. Po záboru Sudet poslali rodiče bratra pamětnice Karla do českého vnitrozemí k tetě. Báli se, aby nemusel nastoupit do německé armády. Sami ve Smržovce zůstali, poněvadž tam měli domek. Druhou světovou válku přečkala Marie Hladíková a její příbuzní bez úhony. Při odsunu přišli o mnoho německých sousedů. Komunistický převrat v roce 1948 ji rozesmutnil. Ve témže roce cvičila v červnu na všesokolském sletu a byla svědkyní podpory, kterou sokolové vyjádřili bývalému prezidentovi Edvardu Benešovi. Po roce 1948 poznala důstojníka SNB Karla Hladíka a zamilovala se do něj. City jí však neopětoval. V roce 1952 ho zatkla Státní bezpečnost kvůli spolupráci se skautskou odbojovou skupinou, rozprášenou u osady Jizerka v létě roku 1949. Soud poslal Karla Hladíka do vězení na 25 let za velezradu. Pamětnice se nevdala a čekala na něj. V lednu 1960 se domluvili, že za ním v létě přijede na návštěvu do vězení. V květnu vyhlásil prezident Antonín Novotný amnestii a Karel Hladík se dostal na svobodu. Zanedlouho se s pamětnicí vzali a v roce 1961 se jim narodila dcera Jitka. V srpnu 1968 při okupaci Československa byli na dovolené u Černého moře v Bulharsku, dcera zůstala doma s babičkou a velmi se o ni báli. Karel Hladík zemřel v únoru 1990 – tři měsíce po pádu komunistického režimu. Manželka s dcerou úspěšně zažádali o jeho soudní rehabilitaci. V roce 2022 žila Marie Hladíková ve Smržovce.